Eesmärgistamisest on viimase paarikümne aastaga saanud korralik haip. Ent sageli tehakse seda moel, mis tegelikult sooritusele ja tulemusele kaasa ei aita.

Mida ütleb kaasaegne teadus eesmärgistamise kohta? Alustuseks fundamentaalne küsimus ehk kas eesmärgistamine päriselt aitab kaasa sooritusele? Ja vastus on – jah, eesmärgistamisel on mõõdukalt positiivne mõju sooritusele. Olulisim, mida kaasaaegne teadus aga ütleb, on see: eesmärk ja selle mõju sooritusele on kontekstist sõltuv. “One size fits all” lahendus ei ole kindlasti mõistlik.

Räägin värskes podcasti osas nn avatud eesmärkidest, mis võivad olla sama mõjusad kui eesmärgid. Ehk “Tee oma parim!” võib viia sama või teatud tingimustel ka parema tulemuse ja soorituseni kui konkreetne, mõõdetav eesmärk. Räägin ka sellest, miks ambitsioonikus – mida reeglina eesmärkidest rääkides oluliseks peetakse – võib teatud olukordfades hoopis kahju teha.

Ja tagatipuks tuleb veidi juttu ka sellest, miks mõnikord on hea kui keegi teine paneb inimesele eesmärgid ette.

Seega, kuidas seada eesmärke nii, et sellel oleks parim mõju sooritusele. Ikka tuginedes viimase aja uuringutele ja teadusele.

Saad värsket podcasti osa kuulata siit leheküljelt, Spotify’st või iTunes’ist või vaadata-kuula Youtube’st.

PS On hirmus tore, kui hakkad ka Raimo Ülavere Coaching Youtube’i kanali jälgijaks. Aitäh!

Jaga:

Veel lugemist