Musklis, vähese jutu ja kivinäoga macho-mees on karmis võitluses vaenlasega viimane mees, kes püsti seisab. Viskab siis mõne eriti tabava repliigi – näiteks “I’ll be back” – ja jalutab päikese loojangusse. Umbes selline kipub olema enim levinud arusaam mentaalsest tugevusest. Ja enam vist suuremalt mööda ei saa panna.

Mentaalsel tugevusel pole liiga palju pistmist mudas püherdamise, läbi halli kivi pressimise või emotsioonitute põmmpeade võitlusega. Mentaalset tugevust ei väljenda ka spordisaalide seintel “No Pain, No Gain” stiilis mantrad või “Mees ei nuta ja tüdrukud ei virise” tüüpi vanasõnad.

Mentaalse tugevuse sisus on psühholoogid kokku leppinud ja see kõlab ühte lausesse panduna umbes nii: mentaalne tugevus on võimekus teha pinge olukorras mõistlikke otsuseid ja tegutseda viisil, mis viiks pigem sinna poole, kuhu inimene tahab minna. Veelkord: võimekus teha mõistlikke otsuseid pinge olukorras, liikuda pigem oma valitud suunas. Vastupidiselt siis sellele, kuhu pinge ja keerukas olukord tahab inimest lükata.

Podcastis osas räägin muuhulgas sellest, et mentaalne tugevus on plastiline isikuomadus, st ehkki ta on suuresti kaasa sündinud, siis seda on võimalik ka arendada. Mõistagi on seda, nagu ikka võimekusi, ka võimalik mõõta. Ning räägin ka sellest, et mentaalse tugevuse vastand pole nõrkus, vaid tundlikkus.

Jutus on infokilde veelgi – alates meeste-naiste erinevustest kuni selleni, millest see võimekus siis koosneb – mida me konkreetselt mõõdame ehk kuidas me näeme, kas inimene on mentaalselt tugev.

See jutt on vaadatav ka Youtube’s ning mõistagi kuulatav ka iTunes’is ja Spotify’s. Mõnusat kuulamist ja vaatamist!

Jaga:

Veel lugemist