Selleks, et oma valdkonnas tippu jõuda, tuleb 10 000 tundi harjutada ja treenida. Nii kõlab üks väga levinud müüt. Ent kahjuks on see parimal juhul vaid pooltõde.

Juba ligi 30 aastat tagasi tegi psühholoog Anders Ericsson Berliini muusikakooli viiuldajatega uuringu, mille tulemusena tema ja ta kaaslased väitsid: tippviiuldajaks viis teadlik treenimine ja keskmine tippu jõudmise aeg on 10 000 tundi treenimist. Sealt uuringust tegi omad järeldused Malcolm Gladwell, kelle raamat Outliers viis maailma justkui teadusliku fakti: harjutamine teeb meistriks ehk kui tahad tippu jõuda, siis pead 10 000 tundi tööd tegema. Ja nii me rabame. Ja rabame veel. Ja enamik meist, olenemata tundide arvust, ikka tippu ei jõua. Sest see on ülelihtsustatud müüt, mitte fakt.

Päriselus ei piisa tippu jõudmiseks ainult treenimisest, harjutamisest, isegi kui teha seda n.ö teadliku treenimisena. USA psühholoogid tegid eelmisel aastal Ericssoni uuringule korduse ja leidsid, et teadlik treenimine on vaid osa retseptist, mis tippu viib. Mida nad veel leidsid ja mida sellest järeldama peaks, sellest räägimegi. 14 minutit. Kuula ikka!

Jaga:

Veel lugemist