Milline oli Sinu elu parim võistlus? Tuli meelde? Milline oli aga halvim võistlus, kuidas iganes sa seda määratled. Mäletad?

Nüüd pane kirja, kui suur osa sellest parima ja halvima võistluse vahest saab kanda pea arvele, kui palju jäi psühholoogia, pea töö tegemise või tegemata jätmise taha? Kui sa oled sarnane ülejäänud tippsportlaste või tugevate harrastajatega, siis see number on tõenäoliselt kuskil 30% ja 80% vahel.

Kasvav osa minu tööst ja tähelepanust läheb sportlaste coachingule. Üritan ennast kursis hoida, mis selles vallas maailmas toimub. Mis tähendab, et lisaks enda akadeemilisele harimisele loen spordipsühholoogia ja sportlaste coachingu kohta raamatuid. Ja mõnda neist julgen ka soovitada. Niisiis, 9 raamatut sportlasele, lugemiseks või kuulamiseks.

It takes what it Takes, autor Trevor Moawad

Selles üsna värskelt ilmunud raamatus kirjutab Moawad nähtusest nimega neutraalne mõtlemine. Vähem hinnanguid, minevikus elamist ja tähelepanu tegevustele, mis edasi viivad, kui lühidalt öelda. Hea raamat.
Kirjutasin sellest siin

Järeleandmatu, autor Tim Grover

See paar aastat tagasi ilmunud Tim Groveri raamat on raju, sõna otseses mõttes. Michael Jordani ja Kobe Bryanti personaaltreeneri vaated sportlastele ja võitmisele on üsna äärmuslikud ja lähtuvad pigem stiilist “kurtmine on nõrkadele” ja “võit või mitte midagi”. Ent ühe meelehoiaku stiili kohta – mis on päris mitmeid tippu viinud – on seal päris mitu head mõtet ja näidet.
Kirjutasin sellest siin

Perform Under Pressure, autor Ceri Evans

Muuhulgas maailma kõigi aegade edukaima spordimeeskonna All Blacks ehk Uus-Meremaa ragbimeeskonnaga koostööd teinud spordipsühholoogi raamat on praktiline. Kuidas meie pea töötab + näide, tehnika, näide, tehnika. Töövahendite mõttes väga hea raamat.
Kirjutasin sellest siin ja siin ja siin

Every Moment Matters, autor John O’Sullivan

See on erakordselt hea raamat eelkõige treeneritele, ent kindlasti abiks ka sportlasele. Väärtustest, sportlase ja treeneri elufilosoofiast kuni praktiliste vahenditeni.

Peak Performance, autorid Brad Stulberg, Steve Magness

Olen mõelnud, et see võiks olla kohustuslik raamat kõikidele sportlastele. Sest see räägib puhkamise tähtsusest, täpsemalt sellest, et tulemus=stress+puhkus. Muuseas, raamat sobib pingesõltlastele, olgu nad sportlased, juhid, tippspetsialistid.
Kirjutasin sellest siin ja siin

The Pressure Principle, autor Dave Alred

Alred on Briti üks tunnustatumaid mentaalseid coache. Mulle see raamat meeldis, kuna sisaldab 8 konkreetset nõuannet, mida teha, kui pinge olukord tahab jalust rabada. Enim meeldis mulle ehk soovitus: Tee ennast suureks!
Kirjutasin sellest siin

Range, autor David Epstein

Eelmise aasta üks menukeid spordivaldkonnas. Raamat murrab müüti, nagu peaks spordis tippu jõudmiseks alustama treenimist enamvähem kohe kui kael kandma hakkab. Raamat näitab, et paljudel, et mitte öelda enamikel spordialadel on tippu jõudnud pigem hilised spetsialiseerujad kui imelapsed.
Kirjutasin selles siin

How Bad You Want It, autor Matt Fitzgerald

Väga hea raamat pea ja psühholoogia rollist spordis. Ehk lihtsamalt – kõigepealt annab alla pea, väidab Fitzgerald. Kuidas ja mis selle vastu teha saab, sellest saad lugeda.
Kirjutasin sellest siin

Mõtteviis, autor Carol Dweck

Klassika. Juba aastaid tagasi ilmunud raamat on endiselt veel spordi- ja tegelikult ka ärimaailmas tegija. Räägib mõtteviisist, uskumustest, sellest, mis aitab kaasa ja sellest, mis ei aita kaasa.
Kirjutasin sellest siin

Ja kui need on läbi ja/või soovid midagi spetsiifilisemat, siis kirjuta mulle, ehk oskan aidata.

Jaga:

Veel lugemist