Inimene ja inimese elu on täis vastuolusid. Ja üks neist vastuoludest aitab kummalisel kombel elus paremini hakkama saada. Jutt on siin nähtusest nimega traagiline optimism.

Victor Frankl’it peetakse tänaseni üheks enim psühholoogiat mõjutanud inimeseks. Ta on Auschwitzi koonduslaagri ellujääja, eksistentsialistliku psühhoteraapia koolkonna rajaja ning muuhulgas maailma ühe tuntuima psühholoogia alase raamatu “… ja siiski tahta elada” autor. Ja ta on ka nähtuse traagiline optimism n.ö sõnastaja. Mis see siis on?

See on võime säilitada lootus ja eelkõige usk ning leida tähendus elus hoolimata eluga kaasas käivast valust, kannatustest, kaotustest. See tähendab teadvustamist ja aktsepteerimist, et ka need – esimese hooga ebameeldivad nähtused, millest tahaks justkui eemale hoia, neid vältida – ka need käivad ühe hästi elatud elu juurde. Isegi siis, kui need teevad mingil hetkel haiget.

Ning traagiline optimism tähendab, et väga-väga mõistlik on elada ka ootuse ja eeldustega, et jamasid juhtub. Sest just nendest ootustest sõltub see, kuidas me ise oma elule ja heaolule hinnanguid anname. Ehk lihtsamalt:

Heaolu tunne = Reaalsus – Ootused

Niisiis kuula Spotify’st või apple Podcast’ist või vaata Youtube’st.

Jaga:

Veel lugemist