Süü ja häbi tunne tunduvad justkui samad asjad, ent tegelikkuses on päris erinevad tunded. Ja mis kõige olulisem – kui häbi üldiselt pigem pärsib inimese võimekust, siis süü tunne võib ootamatul kombel hoopis kaasa aidata.

Värskes podcasti osas räägin sellest, kuidas me ajame enamasti süü ja häbi tunde sassi. Ent ei tohiks seda teha. Sest kui häbi on pigem meile kahjulik, siis süü tunne võib üllatuslikult ka kasulik olla.

Häbi tunneme me siis, kui näeme eelkõige ennast n.ö negatiivses valguses, kui vaatame enda sisse ja näeme seal suurt vahet hetkeseisu ja kujuteldava ideaalse mina vahel.

Süütunne kipub aga tekkima pigem siis, kui meie enda arvates pole me käitunud õigesti või adekvaatselt. Fookus on pigem tegevusel, kui iseendal. Ent mis olulisim – me saame alati teha otsuse, kas ja kuidas me saame seda käitumist tulevikus muuta või olukorda tulevikus paremaks teha.

Niisiis, häbist ja süü tundest – vaata Youtube’ist siit või kuula siit leheküljelt või Spotify’st või iTunes´ist Raimo Ülavere Coaching otsinguga.

PS Kui tahad olla kaasas ka eelmiste ja järgmiste juttudega, siis hakka Youtube’s kanali jälgijaks.

Jaga:

Veel lugemist