See on tipptegijate Püha Graal. Mida pidevalt otsitakse. Ja vahel ka leitakse. Ent mis tundub olevat midagi õnne sarnast – mida rohkem selle leidmisega pingutatakse, seda kaugemale see kipub nihkuma.

Ja ometi on see kuulus Tsoon (Zone) seisund, kus tehakse rõhuv enamik tipptulemustest, olgu selleks valdkonnaks sport, juhtimine, doktoritöö, disain, maailikunst või müük. Teooriaid, kuidas Tsooni jõuda, on maailmas palju ja erinevaid. Ehk tasub lähemalt vaadata neid, mis on aastate jooksul ka kogemuslikult näidanud, et need päriselt – vähemalt suure osa inimeste puhul – töötavad. Üks sellistest on mentaalse tugevuse treeneri, nn Zonecoach’i Jim Fannini metoodika. Testitud ja proovitud tuhandete ameeriklaste peal, tippsportlastest ja lastevanematest kuni Fortune 500 juhtideni. Niisiis, kuhu näitab kompass Tsooni ligimeelitamiseks? Jim Fannini aasta tagasi ilmunud raamatu “The Blueprint” abiga.

SCORE metoodika

Fannani metoodika aluseks nn SCORE süsteem, lühend, mis on kokku pandud viie erineva markeri esimestest tähtedest. Kust see pärit on? SCORE sai alguse 1974. aastal, kui Fannan viis 250 lapsega 18 kuu jooksul läbi uuringu, et leida vastus küsimusele: “Kuidas me saame laste õppimisele kaasa aidata?” Ja tulemuseks saadi 5 markerit, mis on kõigile inimeste jaoks sarnane. Need 5 on:

Enesedistsipliin
Keskendumine
Optimism
Lõõgastumine
Nautimine

Iga markeri käivitamine paiskab meie kehasse erinevaid kemikaale, mis kogumina võivad viia meid nn Tsooni. Keemiline kokteil, tasakaal erinevate ainete – kortisooli, adrenaliini, oksütoksiini, endorfiini, dopamiini, serotoniini ja paljude teiste ainetega pumbatakse verre. Saabub “tähendusliku rahu” tunne ja … tere tulemast tipptulemus! Kõik meie mõtted ja teod on nende viie markeriga seotud.

Ent aitab teooriast, järgneb tööriist, kuidas ennast Tsooni poole liigutada ehk SCORE Check-in. See võtab aega 1,5-2 minutit ja mõistlik on seda ehk teha iga päev või mingi konkreetse sündmuse – võistluse, esinemise, kirjatöö, koosoleku, projekti – kontekstis. Niisiis:

Enesedistsipliin

See on ehk kõige olulisem ehituskivi SCORE metoodikast. Enesedistsipliin on tahe ja ka pühendumus teha järjekindlalt ära hästi planeeritud tegevused, mis viivad püstitatud sihini.

Testküsimused
1. Kas mul on olemas selgelt püstitatud eesmärgid koos strateegiaga, kuidas nendeni jõuda? Jah või Ei
2. Kas mul on selge ajakava? Jah või Ei

Kui sul sihid ja eesmärgid ja/või ajakava on stiilis “varsti”, “järgmisel aastal” või “kunagi”, siis on pigem tegu unistamise kui teadliku Tsooni poole liikumisega.

Keskendumine

Keskendumine tähendab võimekust viia oma tähelepanu teadlikult hetkel käsil või ees ootavale olevale tegevusele.

Testküsimused
1. Kas ma olen praegu “siin ja praegu”, kas ma olen kohal? Jah või Ei
2. Kas ma olen valmis viima oma tähelepanu ja energia ees ootavale tegevusele? Jah või Ei

Kui keha on kohal, aga pea on täis mõtteid minevikust ja tulevikust, siis kitsenda fookust – konkreetsele tegevusele, kindla aja jooksul (nt järgmised pool tundi teen seda).

Optimism

Optimism on usk, ootus ja kindlus, et ma suudan ees ootava tegevuse hästi ära teha.

Testküsimused
1. Kas ma usun (et suudan hästi teha)? Jah või Ei
2. Kas mul on positiivne ootus tulemuse suhtes? Jah või Ei

Enesekuvand, ootus käib alati eespool tegevust. Kui selgub, et ootus tulemuse suhtes on “kehvasti nagu alati”, siis on see isetäituv ennustus. Vaata üle oma uskumused endast ja oma võimekustest ja ehita need optimistlikuma ootuse peale uuesti üles.

Lõõgastumine

Olla lõõgastunud tähendab tunda end mugavalt ebamugavustsoonis, see tähendab küll pingutamist, ent tehes seda pigem teadlikult (tean, et läheb raskeks ja pingutan) ja tähenduslikult ning pigem põnevil olles kui äreva tundega.

Testküsimused
1. Kas ma tunnen ennast mugavalt-põnevalt päeva/soorituse sihtidele mõeldes? Jah või Ei
2. Kas ma hingan 6-8 korda minutis? Jah või Ei

Kui sa tunned end pigem närviliselt, ärevalt, ebakindlalt, kui su hingamine on muutunud kiireks ja “pealispindseks”, siis proovi esiteks saada oma hingamine pikemaks-rahulikumaks. Ja lase lahti tulemusest, tee pea “tühjaks” ja/või vii tähelepanu tegevusele, mis käsil või ees ootab.

Nautimine

Nautimine tähendab kirge, naudingut ja rahulolu tegevustest, edasi liikumisest.

Testküsimused
1. Kas ma naudin protsessi (isegi kui see nõuab pingutust)? Jah või Ei
2. Kas ma olen valmis naeratama ja olema rahul-õnnelik sellega, mida teen? Jah või Ei

Kui sa ei naudi protsessi, kui sa ei naudi seda, mida teed, siis on ehk aeg tempo üles võtta, naeratada, teha protsessis muutusi, naerda ja tantsida ning tuua protsessi edu ja fun-elamusi.

Kui said kõikidele küsimustele vastuseks “Jah”, siis oled tõenäoliselt kiirrongil teel Tsooni poole. Ja võib-olla ka juba kohale jõudnud. Näeme seal!

Jaga:

Veel lugemist