Vabadus ise teha valikuid ja otsustada oma elu ning töö üle on üks vundamentaalsemaid sisemise motivatsiooni allikaid.

Sageli aga me inimestena ei teadvusta seda, kui palju sõltub tegelikult meist endist. Ning veel harvemini kipuvad seda endale teadvustama juhid (st teadvustada seda, kui palju nende inimestel tegelikult on valikuid). Ja ometi on valikute vabadus ehk autonoomia otseselt seotud inimeste motivatsiooniga.

Niisiis, kui tahad teada saada, kui palju on tegelikult sinu tööelu sinu enda kätes, siis tee endale iseseisvuse audit ja esita neli küsimust ja vasta neile hinnetega skaalal 1-10ni (1=absoluutselt mitte ja 10=tohutul hulgal):

1. Kui palju vabadust on sul otsustada töö juures oma ülesannete üle, st nii oma peamiste kohustuste kui ka selle üle, mida mingil konkreetsel päeval teha tuleb?

2. Kui palju vabadust on sul otsustada oma aja üle, st selle üle, millal sa saabud ja millal lahkud ning kuidas oma töötunde korraldad?

3. Kui palju vabadust on sul otsustada oma meeskonna üle, st mil määral on sul võimalus valida inimesi, kellega koos töötada?

4. Kui palju vabadust on sul otsustada oma metoodika üle, st kuidas täpselt sa oma peamisi tööülesandeid täidad?

Löö punktid kokku. Kui tulemuseks on 0, siis viibid tõenäoliselt Põhja-Korea vangla taolises kohas. Ent vaata ka küsimusi eraldi – kus kohas on valikud suuremad, kus väiksemad.

Ning kui sind tulemus, nii auditi numbrites kui lihtsalt sisetunde järgi ei rahulda, siis tasub esitada küsimus: kuidas ma saan oma valikuid suurendada, kas siis töö sisu, tegemise aja, kolleegide või metoodika kontekstis? Kui oled sellele vastuse leidnud, oled suurendanud ka kontrolli oma elu üle ning garanteerin, et ka motivatsioon on kasvanud.

Muuseas, samalaadset auditit (autoriks Daniel Pink raamatust “Liikumapanev jõud”) soovitan teha juhtidel oma organisatsioonis või meeskonnas. See on lihtsaim viis oma inimeste motivatsiooni taseme testimiseks ning annab kätte ka konkeetsed arengukohad, millega tegeledes saab üsna lihtsal moel inimeste motivatsiooni tõsta. Lisaks auditile tasub alati ka küsida ettepanekuid, kuidas inimesed näevad, et nende iseseisvust ja otsustamise vabadust saaks tõsta. Ettepanekutega arvestamine nii palju kui võimalik tõstab nii motivatsiooni, valikuvabadust, otsustamisjulgust kui ka seda kõige olulisemat ja ihaldatumat – inimeste vastutust oma elu ja töö eest.

Jaga:

Veel lugemist