Teisele inimesele nõu andmine, kui seda pole küsitud, reeglina pigem segab kui aitab.

Ja samas sageli on ikka pagana hea, kui loed või kuuled kuskilt midagi, mis paneb mõtted liikuma. Just viimast lootes kirjutasin vabaühenduste ajakirja Hea Kodanik mõned universaalsemat laadi nõuanded, mida juhil on ehk hea kuskil kuklapiirkonnas talletada.

9. Aita inimestel näha ja hoida oma motivatsiooni

Iga inimene tahab saada saada milleski paremaks (aita tal õppida, edasi liikuda) ja iga inimese jaoks on oluline töö tähendus (aita tal seda enda jaoks näha).

8. Ole vait

Päriselt 🙂 Ole pigem küsija ja kuulaja kui suure suuga õhulossi maalija ja lipuga ees kamba vehkija.

7. Sundmotiveerimise asemel proovi julgustada katsetama

„See on sulle kasulik“ tüüpi sundmotiveerimise ja veenmise asemel kaalu tegustemise läve alandamist. Tee projektitükid lühiajalisemaks, ütle, et see on piloot, astu üks samm korraga.

6. Ole nõudlik

Ole nõudlik eelkõige tegevuste ja protsessi suhtes. Näiteks iga koosolek lõpeb kokkulepitud tegevusega, millel on ka tähtajad ja vastutajad . Kui tähtaja saabudes selgub, et inimesel „polnud aega“, et asi ära teha, siis küsi (võib-olla isegi sõnasõnalt): „Kas päriselt oli kiire või oli seal veel midagi?“. On suur tõenäosus, et vastus on „Jah, aega polnud ja siis oli ka veel …“. See veel on tõenäoliselt tegelik põhjus.

5. Anna inimesele aega seedimiseks

Kui pakud uut väljakutset, siis on statistika järgi u 70-80%ne tõenäosus, et inimene ütleb „ei“ (tõsi, mõnikord ütleb ainult mõttes, ent see ei lahenda sinu probleemi). Kui aga annad aega „mõttega harjuda“ päeva või paar, väheneb vastupanu uue ideele-väljakutsele kordades. Anna aega.

4. Olge partnerid, mitte juhid-alluvad

Sinu töö on aidata ja võimaldada teistel teha oma tööd võimalikult hästi ning koristada teelt ära takistusi, mis ei võimalda seda teha. Töö tulemuse eest vastutab eelkõige inimene ise.

3. Keskendu tugevustele, mitte nõrkustele

Klisheelik, ent tõsi. Kui sa oled niru Exceli tegija, ent seda on raportite tegemiseks vaja, siis ära näe kohutavalt vaeva keskpäraseks Exceli asjatundjaks saamisel. Õpi see vajadusel ära miinimumtasemel või leia keegi, kellele meeldib seda teha. Ja suhtu samal moel ka oma inimestesse ja nende arengusse.

2. Ära pinguta üle enda tagasisidega ja pigem vähenda seda

Hoolitse aga selle eest, et inimesed saaksid tagasisidet kolmest allikast: tööst endast (mingi tulemuslikkuse mõõt?), oma kogemusest (aita tal see läbi küsimuste sõnastada), ning kolleegidelt (see on mõjusam, kui sinu, juhi, tagasiside).

1. Rahulolu tekib heast tulemusest, mitte vastupidi

Ära kuluta lõputult aega suhete klaarimisele ja meeskonnas omavaheliste suhete lihvimisele. Selge siht ning hea tulemuslikkus motiveerivad meeskonda pikaajaliselt enam, kui ideaalne harmoonia meeskonnas. Edukad meeskonnad on pigem rahutud ja rahulolematud, kui ideaalselt harmoonilised.

0. Jäta inimestele vastutus oma töö ja elu üle

Vastutus tekib ainult ühel moel – kui inimene on selle ise valinud. Mida enam inimene saab valida – mida, kuidas, kellega ja millal teha – seda enam ta vastutab.

Jaga:

Veel lugemist