head map

Paar aastat tagasi vahetasin töökohta. Enne pakkumuse vastuvõtmist toimus peas kahekõne iseendaga: ühelt poolt ütles mõistus, mida toetasid mõningad emotsioonidele tuginevad tõukurid, et see on superpakkumine, millest ütleks ära ainult poolearuline. Teisalt aga piiksus kõhutunne, aimdus, et see organisatsioon pole päris see, millesse ma hästi sobituks. Võitis mõistus. Sest kõhutundel puudusid argumendid. Kolme kuu pärast läksid minu ja mu tööandja teed lahku.  

Kõige üldisemas plaanis ma ei usu, et on olemas häid ja halbu organisatsioone, häid ja halbu tööandjaid. Iga tööandja, organisatsioon on kellegi jaoks hea ja kellegi jaoks halb, pigem võiks öelda sobiv ja mittesobiv. Oleneb vaatenurgast.

Küll aga usun, et igal juhul on kasulik üritada materialiseerida, ära sõnastada oma “kõhutunnet”.

“Kõhutunne” on see, mis pikaajaliselt meid tegudele viib. Selle sõnastamine on ka hea võimalus hinnata ennast ja oma tööandjat ühtses kontekstis ning saada alus enda ja oma organisatsiooni muutusele. Kuidas seda teha?

Kirjuta üles 10 väärtust, märksõna, mida pead enda jaoks oluliseks. Kirjuta üles need asjad, omadused, mis päriselt ka olemas on, mitte lähtudes sellest, kes sa tahaksid olla. Need võivad olla nn põhiväärtused, sinu kõige olulisemad põhimõtted ja teejuhid. Kuid kindlasti võivad need olla ka “maisemad” asjad, nagu pere, tervis, sõprus, huumor jne.

Saan selle töö sulle lihtsamaks teha – saada mulle e-mail: raimo@raimoulavere.com ja ma saadan sulle 80+ märksõna, mille seast saad valida ja soovi korral juurde kirjutada.  Niisiis: 10 sinu väärtust.

Nüüd kirjuta üles 10 väärtust, märksõna, sinu ettevõtte kohta. Jällegi, lähtu reaalsest hetke olukorrast, mitte soovidest. Võid kasutada samamoodi eelpool nimetatud nimekirja.

Ja kolmandaks kirjuta üles 10 väärtust, milline sa tahad, et sinu ettevõte oleks.

Tehtud? Nüüd võrdle kolme väärtuste nimekirja. Kui palju on kattuvaid väärtusi: isiklik vs ettevõtte praegu, isiklik vs ettevõte soovitud, ettevõte praegu vs ettevõte soovitud ja isiklik vs ettevõte praegu vs ettevõte soovitud?

Edasine on juba sinu mõttetöö: mida sa õppisid? mis mõtteid tekitas? milline on mõju sinu tööle? milline mõju sinu arusaamisele ettevõttest? mida kavatsed ette võtta? jne. Sõnaga – väärtuste võrdlemise tulemusel on sul tekkinud oma “kõhutunde” kaart, mis näitab ära sinu ja sinu ettevõtte suhte ja perspektiivi ehk viite sellele, mida sina ja sinu ettevõte arenguks saate teha.

Selle harjutuse mõju ettevõtte jaoks on seda võimsam, mida rohkem inimesi saab enda väärtusi ettevõtte praeguste ja soovitavate väärtuste vastu võrrelda. Kui inimestel on teada nende enda “kõhutunde” kaart, siis hakkavad õiged inimesed tegema õigeid asju ning liikumine soovitud väärtustega organisatsiooni poole kiireneb oluliselt.

Jaga:

Veel lugemist