Pott on üks, meie aju ei tee vahet, kas tegemist on vaimse või füüsilise pingutusega, ütleb kestvusalade treener ja füsioloogia doktorant Karmen Reinpõld värskes podcasti osas.

Peamine küsimus on, millise signaali saab aju meie tegevustest, aga ka mõtetest, sest aju pole suuteline eristama tegelikkust väljamõeldisest. (Ennast on võimalik haigeks mõelda küll.) Ja milline on selle signaali tulem kehale – kas tekib stressi juurde või maandatakse stressi?

Stressi ja taastumisega tegeleb inimesel autonoomne närvisüsteem, mis on otsekui kogumiskonto. Parasümpaatilist närvisüsteemi (tegeleb taastumisega) aktiveerides me täidame kogumiskontot, sümpaatilist närvisüsteemi (tegeleb stressiga, “võitle või põgene” olekus) aktiveerides me tühjendame kogumiskontot. Ja kui konto on tühi, siis pole sealt ka rohkem võtta. 

Karmen rõhutab ka samas, et stressi puudumine pole kindlasti mitte eesmärk omaette. Kogumiskonto ülejääk võib tekitada meil igavust, isegi depressiooni. Keha parimaks toimimiseks on vajalik optimaalne konto täitmine ja tühjendamine. Nii lihtne see ongi – vaadata, et bilanss oleks paigas!

Kuidas keha ja vaim on omavahel seotud, saad kuulata Spotify’st või Apple Podcastidest või vaadata Youtube’st.

Jaga:

Veel lugemist