Lubadusest kinni pidamist peetakse usalduse mõõdupuuks. Ometi me kõik murrame lubadusi, küsimus on kellele ja milliseid lubadusi.

Lubadustest mitte kinni pidamise põhjuseid võib jagada n.ö ratsionaalseteks ja varjatuteks. Ilmsemad ja ratsionaalsemad on põhjused nagu meie endi muutmine ajas, samuti asjaolude muutumine ajas. Ja muidugi ka see, et mõnikord on meil lihtsalt liiga palju teemasid lauale tekkinud – me ei suuda kõike lubatut täita, inimvõimetel siiski on ka piirid.

Ent lubaduste murdmise taga on ka varjatumaid põhjuseid, neid, mida me sageli endale ei teadvusta ja mille mõju ometi on sageli määrav. Teadvustamata tunded, tobedavõitu optimism jne. Ent olulisim iva on ehk see: lubadusest kinni pidamine on vähem seotud sellega, kuiväga me oleme motiveeritud seda tegema. Ja rohkem on seotud sellega, kui organiseeritud elu elame ja kuidas lubadusest kinni pidamist planeerime.

Episoodis kuuled ka sellest, kes kõigenäolisemalt lubadusi murravad ning millised kaasasündinud isikuomadused aitavad lubadusi paremini täita. Kuula siit leheküljelt, Spotify’st või iTunes’ist ja vaata ka ikka, Youtube’st.

Jaga:

Veel lugemist