Me kõik oleme järjekindlad, meil kõigil on olemas tugev enesedistsipliin. Küsimus on vaid selles, kas need tegevused ja harjumused, milles me nii järjekindlad oleme, ikka viivad meid sinna kuhu tahame.

Värkes podcasti osas räägime kahest teemast: järjekindlusest ja sellest, kuidas väikesed sammud toovad kaasa suuri muutusi.

Järjekindlus on võimekus teha iga päev kindlaid tegevusi, mille kogus ja maht on päevast päeva üsna sarnane. Rutiin. Mis on sõnana mõnede jaoks positiivne, mõnede jaoks negatiivne. Ent järjekindlus kui nähtus ei ole tegelikult positiivne ega negatiivne. Mõnikord ta aitab muutusele kaasa – kui on vaja uut harjumust juurutada – ja enamasti hoiab ta meid tagasi, hoides meid kinni meie praegustes harjumustes. Sellele, kas järjekindlus on igal konkreetse harjumuse puhul positiivne või  negatiivne,  oskame hinnangu anda ainult me ise.

Suured muutused ei saa enamasti alguse suurtest ühekordsetest sündmustes. Ehk üleöö edu ei juhtu tegelikult üle öö. Muutes vaid 3% oma ärkveloleku aja harjumustest võib sellest kuude ja aastatega koguneda suuremat osa elust mõjutav muutus. Seega ongi ehk mõistlikum proovida vajaduse ja soovi korral muuta vaid väikest osa oma harjumustest, mitte otsida sündmusi, kogemusi ja muutusi, mis muudaksid korraga kogu elu. Sest siis on suur tõenäosus, et me kas murdume suure muutuse all või jätame pooleli – meie järjekindlus teha ikka seda, mida alati, on lihtsalt tugevam.

Vaata Youtube’st siit või kuula kas loo alt või Spotify’st või iTunes’ist.

 

Jaga:

Veel lugemist