Eelmisel nädalal kuulsin ja nägin kahte koolitajat viitavat sellele, et inimese keskmine tähelepanuvõime on drastiliselt kukkunud. Nad pole ainsad, see jutt on erakordselt levinud. Ja see jutt on jama.

Tõenäoliselt oled kuulnud sarnaseid väited: meie tähelepanuvõime on järsult kukkunud, isegi kuldkala suudab paremini keskenduda, lapsed ei suuda enam üldse tähelepanu tegevustel hoida, nutitelefon on rikkunud keskendumisvõime. Ja nii edasi.

Mõni aasta tagasi proovis BBC jõuda algallikateni, kust need jutud pärinevad, millistele faktidele tuginevad. Ja tuli tagasi tühjade kätega. Sest sellist asja nagu keskmine tähelepanuvõime pole kunagi mõõdetud. Sest seda pole olemas. Veel enam, uuringud viitavad hoopis sellele, et meie võime oma tähelepanu liigutada on hoopis kasvanud. Kuula ikka 🙂

Jaga:

Veel lugemist