Avatus uuele on tähtis. Kasvamise, arenemise hoiak on tähtis. Kasvu mõtteviis on tähtis. Arenda seda. Punkt.

Umbes nii algab ja lõpeb suurem osa juttudest, mis räägivad sellest, kui oluline on nn kasvu mõtteviis. Muidugi, kes meist arvaks endast kui pidurist, fikseeritud mõtteviisiga inimesest. Ehkki vähemasti mingis osas, tõsi, erineval määral, oleme me seda kõik. Ent igatsus, soov, tahe on olla kasvu mõtteviisiga inimene. See uuele avatud, õppimisele, arenemisele ja kasvule suunatud inimene, kellest kirjutab Carol Dweck suurepärases raamatus “Mõtteviis”. Kelle jaoks tagasilöögid on õppetunnid ja kelle esimene mõte muutusele mõeldes on: proovime! Niisiis: arenda ennast, muuda hoiakut! Jah… aga kuidas siis?

Võtan appi Trevor Ragani postituse. Ehk kuidas ennast suunata mentaalse kasvu suunas? Kuidas saada paremini hakkama tagasilöökidega, olla rohkem avatud ja katsetaja?

Aju on muskel

Enne edasi minekut üks kujutluspilt, mis ehk aitab järgnevale tähendust anda. Iga meie mõte, tunne, liigutus toimub ajus, ammu enne, kui see välja hakkab paistma. Ja aju on tegelikult vaid üks muskel. Tõsi, kole keerukas muskel. Ent ikkagi, iga mõte, tunne, liigutus on ajus olevate osade omavaheline füüsiline ja keemiline reaktsioon. Ja igal harjumusel, mõttemustril, hoiakul on füüsiliselt nähtav muster. Selleks, et neid muuta, peame looma ja kinnistama uusi mustreid. Ehk treenima aju. Kuidas? 4 olulist asja.

  1. Muutuse tegemine eeldab tegevust
  2. Muutuse tegemine sisaldab pingutust
  3. Muutuse tegemine võtab aega
  4. Igaüks võib muutuda

Niisiis…

Tegevus

Me ei saa aju mõttemustreid muuta lihtsalt mõeldes – ahh, hakkan nüüd hoopis teiseks inimeseks! Me ei muutu ka ainult teisi inimesi vaadates. Ja me ei õpi ära ühtegi oskust, harjumust vaid raamatuid lugedes või koolitusel käies. Parim viis uue mõttemustri loomiseks on teha seda tegevust, mis mustrit loob.

Kui sa tahad midagi ära õppida, milleski paremaks saada, muuta mõttemustrit, siis on parim viis selleks – teha tegevust, mis viib uue mustri tekkeni. Lihtsamalt, õppida kogemusest. Ja teha seda korduvalt, sagedus on siin võtmesõna. Kui tahad tagasilöökidega paremini hakkama saada, siis pead tekitama rutiini, mida teed iga kord, kui elu ei lähe nii, nagu ootasid. Mida tegid hästi, mida õppisid (PS Mõnikord ka ei õpi midagi, pole mõtet sobrada minevikus liiga palju), mis ees ootab vms. Tegevus loob uusi mõttemustreid.

Pingutus

Ma ikka imestan juttude üle, kuidas muutus peab alati olema kerge ja mänguline. Mõnikord ongi. Ja enamasti eeldab muutus ikkagi pingutust. Jah, ühel hetkel muutuvad kordused tüütuks, ei “viitsi” enam teha jne. Ent teisalt on muutuse puhul oluline mitte ainult kvantiteet – korduste arv – vaid ka kvaliteet. Ehk kuidas sa pingutad.

Areng tähendab samm-sammulist kasvamist. Ehk piltlikult öeldes me peame kangile pidevalt väikseid raskusi juurde panema. Õppimine, kasv, areng eeldab pingutust. Muuseas, see ei tähenda, et peaksime kogu aeg silmad punnis ennast ületama. Jõusaalide “No pain no gain” sloganid on küll kõlavad, ent arengu mõttes totrad ja kasutud. Ja…ilma pingutamata mõttemuster ei muutu.

Kannatlikkus

Muutus võtab aega. Meile on külge jäänud kummaline uskumus. Füüsiline muutus võib aega võtta ja sellest me saame kõik aru. 5 kilo alla võtmine või enda füüsiliselt tippvormi viimine võtab aega kuid, mõnikord aastaid. Arusaadav. Ent mõttemustrite puhul on meil ettekujutus, et see võiks toimuda üleöö. Piisab vaid, kui teen otsuse. Ja kui nii ei juhtu, oleme pettunud.

Mentaalsed muutused toimuvad analoogselt füüsiliste muutustega – need võtavad aega. Pealegi, nagu alguses mainitud, ka mõttemuster on tegelikult vaid üks füüsiline nähtus ajus. Üleöö edu võtab aega, olgu selleks füüsiline või mentaalne muutus või mõlemad korraga.

Kõik võivad muutuda

Fakt. Tõepoolest, kõik võivad muuta oma mõttemustreid. See on teadus, mitte vaid koolitajate, gurude, filosoofide genereeritud uskumus. Meist kõigist ei saa ükskõik milles maailmameistreid, ent me kõik saame end treenida paremaks mistahes oskuses, hoiakutes, mõttemustrites. Sealhulgas ka kasvu mõtteviisis.

Niisiis, pole ehk vaja liiga palju mõelda ja juurelda, lugeda eneseabi raamatuid, uurida kristallkuule või osaleda imepärasel üleöö-paremaks-inimeseks -muutust lubaval kursusel. Piisab, kui teha otsus, panna paika tegevus ja hakata tegema. Ja oledki teele läinud.

Jaga:

Veel lugemist