Kohe-kohe, järgmise nädala alguses esmaspäeval pidavat saabuma ülemaailmne selle aasta kõige kurvem päev.


See pidavat saabuma igal aastal umbes samal ajal, jaanuari neljanda nädala esmaspäeval. Sest selleks ajaks on juhtunud mitu asja. Alates vajadusest hakata kinni maksma krediitkaardiga tehtud jõuluostud kuni nirude ilmaoludeni. Ja muuhulgas on üks oluline osa kurva päeva matemaatilisest valemist (jah, see on väidetavalt valemiga välja arvutatud) paljude inimeste jaoks kohale jõudnud arusaamine, et jälle pole nad suutnud oma uusaasta lubadustest kinni pidada.

Vaid 5% lubadustest täituvad

Ehkki tegu on ilmselgelt pseudoteaduse kategooriasse kuuluva tähtpäevaga, siis ometigi tundub igaaastane uusaasta lubaduste murdumine olevat paljudele inimeste jaoks üllatav nähtus. Umbes pooled inimesed annavad uusaasta lubadusi ning nendest vaid umbes 5% suudavad neid ka täita, väidavad uuringud. Miks siis nii vähe?

Ebamõistlik uskumus

Põhjuseid on tõenäoliselt mitmeid ja nii subjektiivseid kui objektiivseid. Ent üks põhjustest tundub olevat paljudel ühine – see on kindel usk sellesse, et kui meie soov on teha muutus käitumisharjumustes, siis piisab ainult sellest, et ma tahan. Ehk piisab motivatsioonist. Ent päriselus on motivatsiooni ja tegemise vahel kuristik.

Mis mõjutab harjumuste muutust

Inimese käitumist ja käitumisharjumuste muutmise edukust mõjutavad motivatsioonist ehk tahtest oluliselt enam muud asjad: milline on see keskkkond, kus inimene tegutseb – kas see aitab muutusele kaasa või hoopis suunab jätkama nii nagu seni. Millised on inimese uskumused – kas ta üldse usub, et ta on võimeline muutuma, võimeline teistmoodi käituma. Milline on inimese emotsionaalne seisund, kas ta elu on emotsionaalselt pigem nagu ameerika mäed – millisel puhul on selge, et suur tahe ja positiivne emotsioon vaheldub üsna pea musta masenduse ning käega löömisega. Või millised on üldse tema ühelt poolt loomupärased ja teisalt senise kogemustega arendatud tugevused ja kas ning kuidas ta neid harjumuse muutuses saab ära kasutada.

Teise inimese harjumuste muutmine

See on ühelt poolt terve rida erinevaid käitumisharjumuste mõjutajaid. Ja teiselt poolt on need nähtused samas ka kõrvalt vaadates inimeste peal teatud piisava piirini “loetavad”. Ning neid saab, inimese enda abi ja teatud metoodikatega, kasutada selleks, et ka teise inimese käitumisharjumuse muutuse edukuse tõenäosus oleks oluliselt suurem kui uusaasta lubadustel.

Koolitus 1. veebruaril

Kuidas seda – aidata teisel inimesel muuta tema käitumisharjumusi – teha, arvestades uskumusi, emotsioone, inimese tugevusi ja muud keskkonda puutuvat, saad teada, kui tuled 1. veebruaril minu koolitusele “Kuidas muuta oma inimeste käitumisharjumusi?”.

Jaga:

Veel lugemist