Minevikku vaatamine võib olla hea mõte. Ent võib olla ka mitte-nii-hea mõte. Oleneb sellest, mida me sealt pilguga otsime.

Öeldakse, et näeme seda, mida näha tahame. Ja selles üteluses on kaalukas osa tõtt – alateadvuse ja teadvuse vahel infot liigutav süsteem (retikulaarne aktiveeriv süsteem ehk RAS) valib seda, mida endale teadvustame. Kui tahame näha minevikust märke sellest, et meil läks hästi, siis tulevad märgid otsekui nõiaväel meie silme ette. Kui tahame näha, et oli niru aasta, siis… noh, teadagi.

Programmeerisin oma RASi nägema mööduvast aastast toredaid leide, mida sinuga jagada. Ja leidsin muuhulgas kolm vahvat asja. Siin nad on.

1. Suurepärane raamat: Adam Grant “Give and take”.

Viitasin sellele ka artiklis, kus kirjeldasin selle aasta parimaid loetud raamatuid, ent kordan seda heal meelel uuesti. Raamatu autorit Adam Granti (33, Whartoni ülikooli professor) peetakse üha enam kaasaaja Peter Druckeriks (kes oli üks kaalukamaid juhtimismõtlejad eelmisel sajandil). Grant on mees, kes on väga mitmes mõttes tegemas revolutsiooni organisatsiooni ja juhtimise ja inimkäitumise uuringute vallas. Give and Take on põhjalik ülevaade – koos vahvate näidete ja lugudega – erinevatest inimtüüpidest ja sellest, kuidas nad maailmas läbi löövad ja hakkama saavad. Lihtsamalt – Grant ütleb, et põhimõtteliselt on inimesi kolme tüüpi – andjad, võtjad ja kauplejad. Ning pikaajaliselt on neist edukaimad, muuseas mõõdetuna ka rahas, just andjad (ehkki seal on ka omad riskid). Suurepärane raamat, mis aitab veidi enda ümber askeldavaid inimesi (ja ka ennast) teise nurga alt vaadata. Raamat Amazonis.

2. Insipireeriv videoklipp: Dan Ariely “What makes us feel good about our work?”

Sisukaim ja insipireerivaim video lõppevast aastast. 20 minutiline TED formaadis etteaste räägib töö tähendusest ja selle muutumisest kaasajal. Lühidalt kokku võetuna, läbi ilmekate ja konkreetsete eksperimentide, ütleb inimkäitumise ökonomist Ariely: tähendus on tänapäevase töö alus ja vundament. Inimeste tööle tähelepanu mitte pööramine on samavõrdne sellega, kui nende töö inimeste silme all katki rebitaks. Ning tähenduse mõju produktiivsusele on erakordselt suur, kuni kaks korda. Ja inimesed, me kõik, kipume selle mõju enne töö tegemist alahindama. Videos on veel mitmeid konkreetseid näiteid, viiteid, eksperementide kirjeldusi. Ja Ariely väidab ka, et kui efektiivsus on tööstusrevolutsiooni aegne salarelv, siis kaasaegses teadmuspõhises majanduses kaalub tähendus efektiivsuse üles. Huvitav mõte, kas pole? Vaata videot siit.

3. Põnev tööriist meeskonnale Weekdone.

Eestis eestlaste tehtud ja maailmasse viidud Weekdone on veebipõhine tööriist meeskonnale, eesmärgiga aidata kõiki liikmeid hoida pidevalt ajaga kaasas, n.ö samal leheküljel. Liikmete probleeme, plaane, edasiliikumist saab jälgida praktiliselt online’s, mõistagi saab ka reageerida koheselt, anda tagasisidet ning panna “like”-e teiste tegemistele. Igaljuhul tundub lihtsalt täidetav, ülevaatlik ja samas tõhus meeskonna juhtimise tööriist olevat. Kui Excelid ja meilid ja googledoc’sid on ära tüüdanud (loe: ei tööta loodetud moel), soovitan astuda 21. sajandisse ja katsetada. Vaata siit.

Lisan siia lõppu ka viited sellel aastal enim loetud blogipostitustele, ehk on neid taas põnev üle lugeda:

7 peamist viga arenguvestluste pidamisel

Aitab manipuleerimisest ja hirmutamisest

Avatud kontor ei soodusta koostööd. Fakt.

Otsus, mis tekitas tormi

Kui lahkumise otsus on raske ehk mentaalne piinakamber

Aitäh, et oled olnud olemas ja olnud kaasteeline 2013. aastal. Head vana aasta lõppu ja meeleolukat aastavahetust! Näeme uuel aastal 🙂
Jaga:

Veel lugemist