Mäletad, milline sa olid 10 aastat tagasi? Mida sõid ja jõid ja mida arvasid maailmast, teistest inimestest?

Meie minevik inimesena on täis pöördeid, huvide muutusi, eelistuste muutusi. Tõenäoliselt ei saa paljud meist öelda, et oleme täitsa teistsugused inimesed, kui 10 aastat tagasi. Ent meiega toimunud muutused on olnud igaljuhul päris olulised.

Nüüd mõtle, milline sa oled 10 aasta pärast. Kui palju ja mil moel on muutunud sinu arvamused maailmast, elust, inimestest? Mida sa siis teistmoodi teed, mida paremini oskad või ka mida sööd ja jood?

Kui sa oled tavaline inimene, siis … tõenäoliselt on sinu prognoos tuleviku muutusteks oluliselt väiksemas mõõtkavas kui mineviku tegelikkus. Ühes USAs tehtud ja 19 000 inimest hõlmanud uuringus just sellisele järeldusele jõuti. Inimesed muutuvad aastatega, muutuvad nende eelistused, arvamused, hoiakud, tegevused. Ent kui nad vaatavad tulevikku, siis millegipärast arvatakse, et nad jäävad enam-vähem samasugusteks.

Sama tulemust kinnitas ka teine uuring, mille järgi nooremad inimesed kirjeldavad oma mineviku muutusi hobides, toitumises, tegevustes küll järsematena, ent kui hakatakse tulevikku prognoosima, siis pole vanusel vahet. Kõik nägid oma tuleviku muutusi väiksematena, kui need tegelikult aset leiavad.

Mis on sellise fenomeni (psühholoogid ültevad “ajaloo lõpu illusioon”) põhjused? Esimene ja ehk kaalukaim on inimese rahulolu iseendaga, mõte, et ma olen just saavutanud oma evolutsiooni tipu, pakub meile rahuldust. Ja me ei soovi seda kergekäeliselt muuta… Kui siia lisada veel tuleviku prognoosimise keerukus võrreldes mineviku meenutamisega, siis… lihtsam on mitte muutuda, eksole 🙂

Kui tahta aga kuskilt pihta hakata, esiteks aru saada, milline on minu identiteet, millisena teised mind näevad ja milline ma siis tulevikus olla võiksin, on ehk hea mõte võtta appi juhtide coachi Marshall Goldsmithi identiteedi tööriist.

Ehk panna kirja märksõnadena, pildikestena neli asja:

1. Millisena sa ennast ise tagasi vaadates minevikus näed? Millised käitumised, oskused, hoiakud sind sinu enda arvates minevikus iseloomustasid?

2. Millisena nägid sind teised? Millised sinu käitumised, oskused, hoiakud teistele silma paistsid?

3. Millisena näevad sinu arvates teised sinu tulevikku? Kas see on sama, mis minevikus või ootavad nad muutusi?

4. Millisena sa ise enda tulevikku näed? Sama nagu minevikus (meenuta “ajaloo lõpu illusiooni”) või teistsugusena?

Kõige olulisem küsimus on muidugi neljas – kellelgi ei tohiks olla võimalust sulle ette kirjutada, millisena sa ennast tulevikus näha tahad. Kui aga sa ise seda enda jaoks välja ei mõtle, siis teevad seda teised ning on üsna tõenäoline, et varem või hiljem oled sa probleemi ees – teistele elatud elu, teiste loodud ja peale surutud identiteet tekitab varem või hiljem sisemise konflikti.

Niisiis, pole mingit põhjust arvata, et sind ees ootavad 10 aastat sisaldavad vähem muutusi kui möödunud dekaadi ajal. Küsimus on vaid, kas sa oled muutustele avatud ja lähed nendega kaasa ning ka initsieerid neid, või lased muutustel ennast pillerpallitada sinna, kus päriselt ärgata ei tahaks. Milline on sinu identiteet 10 aasta pärast?

Jaga:

Veel lugemist