40% meie päevastest tegemistest on tegelikult mitte meie otsused ja vaba tahe, vaid harjumused, ütleb uuring. Ja mida teha siis, kui tahame ühte harjumust muuta?

Raamatu “The Power of Habit” autor Charles Duhigg kirjeldab intervjuus Dan Pink´ile:

Oluline on aru saada, et sa ei saa harjumust ära kaotada – sa saad seda vaid veidi paremaks, teistsuguseks muuta. Ja kõike tulemuslikum viis selleks on leida üles “päästik”, mis selle harjumuse käivitab ning leida ka “auhind”, mida see harjumus sulle pakub.

Duhigg jätkab: “Näiteks, mul oli halb harjumus süüa igal pärastlõunal küpsist. Et seda harjumust muuta otsisin ma üles “päästiku”, jälgides tähelepanelikult, mis tavaliselt eelnes miunu küpsisesöömisele. Uuringud näitavad, et tavaliselt on enamik päästikuid ühes viiest kategooriast: aeg, koht, emotsionaalne seisund, teised inimesed või vahetult eelnev teatud kindel tegevus. Niisiis, iga kord kui mind tabas küpsisenälg, kirjutasin üles, kus ma olen, mis kell on, kellega koos ma olen, mis tujus ma olen ja mida ma just tegin. Üsna kiirelt sai selgeks, et nälg küpsiste järele tabas mind iga päev kell 15.30.

Lisaks pidin leidma üles ka “auhinna” – mida see küpsiste vormis vahepala mulle annab. Iga kord, kui tundsin jälle isu tärkavat, katsetasin kohvi, õunaga, käisin jalutamas jne. Tahtsin proovida erinevate võimalustega, millist vajadust vahepala tegelikult rahuldab. Ja mõne aja pärast oli selge – minu soov küpsiste järele rahuldas tegelikult vajadust suhtlemise järele, vajadust kellegi teise inimesega suhelda. Küpsis oli lihtsalt ettekääne.

Niisiis muutsin oma harjumust. Igal  pärastlõunal, nii poole nelja paiku, tõusen püsti, otsin kellegi inimese ja lähen tema juurde ning räägin 10-15 minutit juttu. Nii pole ma muutnud harjumuse “päästikut” ja “auhinda”, ent harjumuse sisu on teine ja ma olen ka 10 kilo alla võtnud.

Nii lihtne see ongi, eksole 🙂

Jaga:

Veel lugemist