Rootsis juhitud seminaril kuulsin üht parimat ja konkreetseimat ees minemise ehk leadership´i definitsiooni: leadership tähendab kõigile tähelepanu pööramist.

Nii ütles firma värske president, kelle lubadus seminaril osalenud keskastmejuhtidele oli: annan endast parima, et kõigil oleks oma ruum minu ajas. Seda avaldust oli seda üllatavam kuulata, et tegu oli jaapanlasega, kelle ärikultuuris sellelaadset mõtlemist tõenäoliselt liiga sagedasti ei kohta.

Igatahes oli firma presidendi etteaste juhide ees tervikuna muljet avaldav. Et juhitud seminari teema oli osa aastasest juhtide leadership´i koolitusprojektist, siis oli juhi etteastet pärast tema lahkumist hea ka kohe osalejatega analüüsida. Selgus, et kõige sügavama jälje oli jätnud mitte lubadus kõigile tähelepanu pöörata või mehe senine kogemus või tulevikupildi kirjeldus. 

Sügavaima jälje jättis kuulamine – osalejad, kes rääkisid endast ja oma tööst, tundsid, et juht on nende tegemistest huvitatud. Selgust loovad jutu peegeldused ja täpsustavad küsimused – klassikaline aktiivne kuulamine, mis kasvatab kuulajas enesekindlust ja tunnet, et teine inimene päriselt hoolib. Osalejad olid uuest juhist sillas.

Ja juht ei teinudki ju muud, kui käitus oma sõnade järgi. Sest tähelepanu pööramine algab kuulamisest.

Jaga:

Veel lugemist