Lõpetasin täna ühe kaheksa kuulise koolitustsükli ühele kõrgemale õppeasutusele ning jutuks tuli korraks ka see, kuidas võiks niru aeg majanduses mõjuda nende “ärile”. Üks tundub selge olevat – kutseõppeasutused on majanduslanguses võitjad. Selle teema taustal aga piilub küsimus – millised on n.ö popimad ametid siis, kui majandus jälle tagasi maanteele tuleb ja ülespoole hakkab ronima?

Sellest sõltub veidi ka see, milliseid ameteid või erialasid võiks praegu gümnaasiumi või põhikooli lõpetajad valida. Vaatame lähiajalugu: näiteks 2008. aastal olid TTÜs popimad erialad logistika, maastikuarhitektuur,  rahvamajandus, informaatika, äriinfotehnoloogia, ärindus ning geenitehnoloogia. Aastal 2000 olid samas ülikoolis popimad erialad haldusjuhtimine, rahvamajandus, ärikorraldus, geenitehnoloogia ja logistika. Seega, väike nihe mõnede erialade puhul, kuid mitte oluliselt ja märkimisväärselt. Ent kas see ka jätkub nii?

Siia juurde üks list: TOP 10 ametit praegu maailmas, listi tegijaks CareerCast.com. Ametite reastamisel on arvestatud lisaks teenimisvõimalusele ka stressi suurust, töökeskkonda, karjäärivõimalused jne.

1. Matemaatik

2. Aktuaar

3. Statistik

4. Bioloog

5. Tarkvara programmeerija

6. Arvutivõrkude ja -süsteemide insener

7. Ajaloolane

8. Sotsioloog

9. Tööstusdisainer

10. Raamatupidaja 

Ent mis eriala valikut võiks soovitada Eesti gümnaasiumi või põhikooli lõpetajale 2009. aastal? Mis eriala lõpetajad on tegijad aastal 2013-2014, mil elame teistsuguses majandusstruktuuris, kasumiaaruanded loodetavasti tublis plussis?

Jaga:

Veel lugemist