Loen siin ühte raamatut coachimisest ja sattusin täitsa lahedale uuringule. Tehtud selle aastatuhande alguses ja USAs. Aga vaadates tulemusi tundus väga aktuaalne ja mitmeti sobiv ka tänasesse Eestisse. Niisiis – mis motiveerib töötajat? Vastavalt juhid ja töötajad. Ja vastused on nagu aed ja aia auk.

Uuringu tegi Glenn tobe & Associates nimeline talitus. Ning nii juhtidel kui töötajatel paluti tähtsuse järgi järjestada nimekirjas 10 asja, mis motiveerib töötajat tegema oma parimat tulemust.

Juhid arvasid, et parim tulemus tekib töötajal siis, kui on…

1. Hea palk

2. Töö stabiilsus

3. Karjääri võimalus

4. Head töötingimused

5. Huvitav töö

6. Juhtkonna lojaalsus töötajate suhtes

7. Mõistlik töökorraldus

8. Tunnustus, lugupidamine

9. Firma hoiakutest arusaamine

10. Tunne, et oled firma asjades “sees” 

Töötajad aga teatasid, et hea tulemus tekib siis, kui on…

1. Tunnustus, lugupidamine

2. Tunne, et oled firma asjades “sees”

3. Firma hoiakutest arusaamine

4. Töö stabiilsus

5. Hea palk

6. Huvitav töö

7. Karjääri võimalus

8. Juhtkonna lojaalsus töötajate suhtes

9. Head töötingimused

10. Mõistlik töökorraldus

Võib-olla on see liiga “ameerika”? Võib-olla erineksid Eestis sama küsitlust vastused mõne koha võrra. Ent laias laastus, tundub mulle, võib seda uuringut vabalt n.ö diagnoosiks panna ka meil. Kaheldamatult tuleks tulemus oma olulistes punktides sama – suure osa juhtide arvates käib töötaja tööl raha pärast ning tahab parema töö tegemiseks suuremat palka, paremat masinat ning kiiremat karjääri. Töötaja aga tahab aga peamiselt ühte asja erineval moel väljendatuna – tunnet ja arusaamist, et ta ei ole mutrike, kellest midagi ei sõltu.

Jaga:

Veel lugemist