Kuidas leida ja hoida kundesid? Selle kohta on leiutatud ilmselt sadu teooriaid, tuhandeid „trikke“ ning vähemasti sama palju arvamusi. Niisiis, siin tuhandeesimene arvamus, väljendatuna läbi konkreetse näite.

 

Viisin Riias läbi pooleteistpäevase koolituse ning istun hetkel bussis tagasiteel Tallinna. Kohal number 17. Jäin oma hooletuse tõttu maha Hansabussi bussist, vantsisin u 10 minutit Riia bussijaama, soetasin pileti Eurolines´i bussile. Niisiis, klientide saamise ja hoidmise näitena tuleb kahe bussifirma võrdlus. Pärast võrdluse lugemist paku, kumma bussiga ma edaspidi Tallinn-Riia ja Riia-Tallinn otsasid hakkan sõitma.

 

Hind (arvete pealt):

Hansabuss kaks otsa 630 kr, see tähendab, et üks ots 315 krooni

Eurolines Lux üks ots 295 krooni

Sõiduaeg:

Hansabuss u 4 tundi

Eurolines u 4 tundi

Bussi peale minek/maha tulek:

Hansabuss – bussijaam (üks kole koht, nagu bussijaamad ikka) ja peatus ühe tuntuima hotelli Reval (kus peatub palju eestlasi) lähedal

Eurolines – bussijaam (üks kole koht, nagu bussijaamad ikka)

Miinimum teeninduse tase:

Hansabuss – bussijuht aitab pagasit paigutada, tellimust (paberil piletit ei pea näitama) kontrollib teenindaja

Eurolines – bussijuht aitab pagasit paigutada ja kontrollib kassast ostetud pileti

Istumise mugavus:

Hansabuss – nahkistmed 3 tükki reas (2+1), istmete käsitugedes ja eesistme küljes olevas söögilauas joogitopsi augud. Istmete vahe lai, mahub vabalt arvutit põlvedele panema.

Eurolines – nahast ääristega istmed 4 tükki reas (2+2, st nagu ikka bussis), joogitopsi auk eesistme küljes olevas söögilauas. Istmevahed tavalised, arvuti põlvedel kirjutamine on võimatu, kui eesistuja istet alla laseb. Muidu võimalik, napilt. 

Internet:

Hansabuss – WiFi olemas kogu reisi vältel ning töötab laitmatult, laeb ülesse ja alla ka pilte jne. Elektripistikud igas reas.

Eurolines – WiFi käib aeg-ajalt ära, u tunnise sõidu jooksul olen saanud internetti kaks korda, näinud lehekülje esikülge, edasi pole jõudnud. Elektripistikud igas reas.

Söömine, Joomine:

Hansabuss – teenindaja pakub sõidu ajal sooje jooke ja süüa – kohvi, teed, kakaod, salatit, võileiba, kooki jne. Raha eest (2 kakaod, salat, magustoit kokku 90 krooni).

Eurolines – iseteenindusega joogiautomaat, kohv (mitut sorti), kakao. Tasuta.

Muu teenindus:

Hansabuss – teenindaja (stjuuardess?) võtab mantli, paigutab selle kappi. Tunneb huvi minu vastu, käib aegajalt küsimas, kas kõik on korras ja kas ma soovin midagi.

Eurolines – puudub. Mantel läheb istmete kohale kottide vahele.

Meelelahutus:

Hansabuss – puudub (vähemasti ei näinud, kahtlustan, et ajalehed siiski olid kuskil, aga kuna mul puudus huvi nende vastu, ei pannud tähele).

Eurolines – kaks teleekraani (üks ees, üks keskel), kust tuleb 80ndate muusikavideote pilti (vist kanal 7?). Muusika ise on vaikselt. Ajalehed.

 

PS Hansabussis sõitsin turistiklassi, tingimused äriklassis võivad veidi erineda.

 

Mulle tundub, et kundede leidmine ja hoidmine saavad alguses lihtsatest, ent samas olulistest asjadest, tingimustest. Mis võiks olla need olulised tingimused neljatunnise bussisõidu tarvis?

Niisiis, mida arvad, kumma bussiliiniga ma järgmine kord Riiga ja tagasi sõidan?

PSS kas sina tead, mille poolest sinu firma (kus töötad või mida juhid) erineb teistest samal turul tegutsevatest firmadest? Miks kliendid otsustavad sinu või sinu konkurendi kasuks? Lihtsad, ent olulised asjad.

 

Ja nagu aimad sellest, et postitus on veebiküljel püsti – õnnestus mul ka kolmandat korda veebiaavarusi külastada. Juhhuuu! 

Jaga:

Veel lugemist