Hea kolumni on kirjutanud tänases Postimehes Rein Veidemann, Hukutav dialoogivõimetus. Tema väide, et Eesti poliitikud ei suuda pidada dialoogi, ei suuda seda teha omavahel, rääkimata siis siin elavate muukeelsetega. Veidemanni väite lähe oli kolmapäevane Foorumi saade.

Kirjutan Veidemanni väitele kahel käel alla. Olen just Foorumi saadet vaadates jõudnud samale järeldusele. Ent seda veel sügavamaltki. Väidan, et mitte ainult pooliitikud on meil dialoogivõimetud, seda on ka, võib-olla isegi suuremal määral, suur osa ettevõtjatest. Ja jällegi, peegli koht on siin meil kõigil.

Kas juhtusite nägema mõni nädal tagasi Foorumi saadet, kus osalesid multifunktsionaalne Aivar Riisalu, Toomas Luman, Rein Kilk ja Urmas Klaas (Riigikogu majanduskomisjoni juht). Masendav. Tõesti masendav. Sellest seltskonnast kõige enam üritas teiste juttu kuulata ja kaasa mõelda, üllatus-üllatus, poliitik Klaas. Ehkki ilmselgelt ajas temagi, osaliselt ka ilmselt teema mittevaldamisest tulenenud ebakindlusest tingituna, oma agendat.

Ent ettevõtjad rääkisid üksteisele peale, vahele, tegid sarkastilisi ja iroonilisi märkusi, loopisid mürgiseid repliike. Sõnaga, andsid endast parima, et teist inimest eksitada. Oselajad tegelesid pideva tõestusega, et nad on targemad, paremad, ilusamad, humoorikamad ja teravamad kui teised, kes selles saates osalevad. Tõeline egode kokkutulek, kust keegi ei olnud nõus korraks järgi andma, kuulama ja mõtlema selle üle, mida teine inimene just ütles.

Miks see nii masendav tundub ja miks saan väita, et dialoogivõimetus on just eestlaste omapära. Sest seda on lihtne võrrelda. Vaadake Soome televisioonist (kui võimalik) või BBCist sealseid samalaadseid probleem-vestlussaateid. Eriti soomlaste puhul – isegi kõige tulisemad ideoloogilised vihavaenlased peavad dialooge, kuulavad ära ja üritavad, vähemasti üritavad mõista, miks teine inimene nii ütleb. Ja kui teine inimene jääbki teisele arvamusele, mida enamasti ka juhtub, ka see on täitsa okei. Ei käi pidev võitlus selle peale, kes verbaalselt ja ka muud moodi peale jääb. Ümmarguse laua taga istudes pole vaja tingimata võita.

Dialoogivõimetus ei ole poliitikute ja tippettevõtjate eraomand. Kas oled osalenud koosolekul, kus enamuse ajast Suur Juht (halvemal juhul on neid isegi mitu, nagu Foorumi saates) naudib oma Ego – alates poolroppudest naljadest, mille peale osalejad kohmetunult naeratavad kuni lugudeni, mis temaga hommikul juhtus. Kas ta kuulab teisi? Ehk teisisõnu, kas teda huvitab teiste osalejate arvamus? Kahtlane. Vähemasti oskavad Suured Juhid seda väga oskuslikult varjata 🙂 Mõte, mis teiste peades ringleb, on midagi sellist: oehh, hakkab jälle peale… cut the bullshit, please!

Jaga:

Veel lugemist