Emotsioonid võivad olla meeldivad või ebameeldivad, ent kõigil neil on oma põhjus. Viha võib olla ebameeldiv, ent samas on ta üks oluline osa inimese motivatsioonikäitumisest.

Viha kui emotsiooni peetakse üldiselt ikka negatiivseks nähtuseks. Me teeme vihahoos asju, mida pärast kahetseme. Vihase inimesega on keeruline mõistlikule kokkuleppele jõuda, vihaste inimeste närvisüsteem kulub kiiremini ja nii edasi kuni selleni, et vihased inimesed usuvad kergemini vandenõuteooriaid. Samas on vihal olemas oma selge roll ja funktsioon, millest aru saades võib mõnikord tunduda, et vihastamine on täitsa mõistlik tegevus.

Viha kui emotsiooni tekkimise algne põhjus on soov leida keerulisest olukorrast väljapääs. Ja leida see väljapääs kiiresti ja kohe. Ning veel üks huvitav fakt siia – viha kui emotsioon tekib inimesele kuskil esimese eluaasta lõpus, kui ta hakkab teadlikult saama aru, et ta tahab midagi ja siis miski takistab selle saamist. Ja see tekitab viha. Ehk lihtsamalt: viha on kiire väljapääsu otsimine ja/või viis, kuidas saada seda mida tahan. Ning päris mitmetes olukordades – millest ka podcastis räägin – on see väga mõistlik viis olukorras toime tulekuks.

Kuula siin leheküljel või Spotify’s või Apple Podcastis või vaata Youtube’s siit.

(foto: Unsplash.com)

 

 

Jaga:

Veel lugemist