See näib esimese hooga suur probleem – kui inimesel on olemas võimekus ja oskused, ent puudub enesekindlus. Ent viimased uuringud ütlevad, et eespool kirjeldatud olekut kirjeldav nn petja sündroom võib olla pigem hoopis õnnistus kui needus.

Petja sündroom (inglise keeles Impostor Syndrome) on midagi, mida me kõik oleme kogenud. Kui sul vilksatab peast läbi mõte – äkki ma polegi nii osav, hea, tark, kompetentne, kui nad minust arvavad – siis oledki juba seda tõenäoliselt kogenud. Kui tegelik kompetens on kõrgem kui enesekindlus. Ometi on levinud arusaama järgi enesekindlus niiöelda a ja o, millele kõik tugineb ja mida läänemaailma kultuuris kõvasti hinnatakse. Ent päriselus, juhina, sportlasena, insenerina ei pruugi olukord, kui meie enesekindlus jääb alla kompetensile, sugugi takistuseks olla.

Whartoni ülikooli proffessor Adam Grant kirjutab oma värskelt ilmunud raamatus Think Again sellest, miks võib petja sündroomiga inimesel minna oluliselt paremini, kui rind kummis edasi trügival enesekindlusest pakataval inimesel. Podcastis räägin ka ebameeldivaimast riskist, mida petja sündroom kaasa võib tuua – see on võimetus usaldada inimesi ja luua usalduslikke suhteid. 13 minutit põnevat juttu, kuula ikka! 🙂

Jaga:

Veel lugemist