Karisma on juhi jaoks tähtis, selle üle vist ei vaielda. Teiste kaasa tõmbamine, lükkamine sihi poole on juhi peamine ülesanne. Ja siis vaatavad nii mõnedki juhid peeglisse ja mõtlevad – no kahjuks ei ole mulle seda antud…


Edasi on juba lihtne. Kui karismat, kaasa tõmbamise võimekust pole justkui looduse poolt antud, siis tuleb tugineda “kindlamatele” tööriistadele. Lauale tuleb “piits ja präänik” – lubame raha, küll siis inimesed jooksma hakkavad. Või siis keskendume rohkem “käskude-keeldude” ehk ülesande-kesksele juhtimisele. Sest neid on lihtsam õppida, kasutada. Isegi kui nad osutavad pikas perspektiivis ebamõistlikuks.

Mida sa usud?

Ma ei soovi hakata pikalt diskuteerima, kas inimese, juhi karisma on kaasasündinud isiksuslik omadus või on see midagi, mida saab õppida. Teadus ja uuringud ütlevad, et pigem on õigus neil, kes usuvad teist varianti. Ent nagu teada, faktid ei pruugi ühte korralikult kinnistunud uskumust muuta. Seega, kui usud, et karisma on midagi, mis on õpitav, siis loe edasi. Kui mitte, siis võib-olla on mõistlikum oma aega muul viisil kasulikult kasutada.

Mis on karima?

Niisiis, kõigepealt, kuidas karisma välja näeb? Me kõik oleme seda ilmselt tundnud, näinud – kui kohtame karimaatilist juhti, inimest, siis me tunneme selle enamasti ära. Definitsiooni järgi on juhi karisma võime inimesi ühendada ja ühise sihi poole liikuma saada (ja liikumas hoida). Ja karismaatiline juht paistab välja muuhulgas mõnedest asjadest, näiteks:

  • Kui ta räägib, siis talle ei segata vahele
  • Kui ta ruumi tuleb, siis inimesed jäävad vaikseks (ootele)
  • Paneb inimesed tundma end kaasatuna meeskonda
  • Ta tunnistab avalikult enda vigu, ilma “aga”-deta
  • Ta on valmis kahtlema oma otsuste õigsuses
  • Ta on võimeline ideed edasi viima, või vajadusel ka peatama
  • Ja… ta on hinnatud kaaslane lõunasöögi ajaks 🙂

Lühidalt, karimaatiline juht on kohal, igas mõttes. Ja kommunikatsiooni, esinemiste, küsimuste ja muu suhtlusega algatab, tõmbab kaasa, lükkab ideed või teemat ja inimesi edasi sihi suunas. Kuidas ta seda teeb? Salapäraste võluvõimetega? Vist pigem mitte. Ehkki karisma jaoks vajalikke oskusi omandavad mõned kergemini, mõned pikema aja jooksul, on need siiski vaid konkreetsed ja täitsa õpitavad oskused. Vast kõige selgemalt on need lahti võtnud Lausanne ülikooli teadlased. Seega, kui tahad juhina õppida karismaatilisemaks liidriks, siis … millest karisma koosneb?

Esiteks, 9 verbaalset õpitavat-treenitavat oskust:

1. Metafooride ja analoogide kasutamine – “Meie järgmine suurprojekt on nagu kauaoodatud lapseootele jäämine. Ainult et 9 kuu asemel on meil aega 4 kuud”.

2. Lugude rääkimine – “Meie ees seisev ülesanne meenutab mulle seda, kuidas eelmisel kevadel ….”

3. Kontrastide loomine – “Minu ülesanne juhina pole mitte tagada meile kõigile, sh mulle endale, mõnus äraolemine, vaid muutes radikaalselt ärifookust viia ettevõte uuele tasemele.

4. Retoorilised küsimused – “Seega, meil on laual probleem. “Kuidas me tahame edasi minna? Kas jääme siia arutama, mis juhtus ja kes on süüdi või hakkame lahendusi otsima?”

5. Kolme osalised nimekirjad – “Miks ma arvan, et me oleme suutelised selle ära tegema? Meil on parim meeskond. Meil on parim toode. Ja meil on parimad kliendid.” (Enamikul inimestest on kolme asja lihtne meeles pidada ja see annab ka väitele lõpetatuse tunde)

6-7.  Moraali ja eetika hinnangud ja inimeste emotsioonide reflektsioon – “Ma tean, et meil on praegu raske. Ma tean, et peame tegema ületunde ja andma endast rohkem kui ehk tavaliselt. Ent jutt on meie kõige olulisemast kliendist ja tema akuutse probleemi lahendamisest. Selle kiire lahendamine on meie kohustus ja ausalt öeldes ka eksistentsi mõte.”

8. Ambitsioonikate sihtide-eesmärkide seadmine – “Aastal 2020 kasutavad 90% eestimaalastest meie toodet.”

9. Loo usku eesmärgi võimalikkusse – “Ma tean, et eesmärk on ambitsioonikas. Pehmelt öeldes. See võtaks iga teise meeskonna jalust nõrgaks. Aga me ei ole “teine meeskond”. Ma tean, et me oleme võimelised selle ära tegema.”

Ja teiseks, kolme mitteverbaalset õpitavat-treenitavat oskust:

1. Hääl – muuhulgas hääletooni ja kõrguse (mõistlikul määral) vaheldumine, st mitte monotoonne jutt.

2. Nägu – näo miimika ja väljendused.

3. Keha – kehakeel, käte liigutused. Nt rusikasse panemine viitab enesekindlusele, tugevale usule, jõule. Käega viitamine juhib tähelepanu jne.

Kõik. See ongi karisma. Kui tahad kasvada karismaatilisemaks liidriks, siis võta see eelnev nimekiri ette ja enne oma järgmist esinemist, ettekannet, koosolekul idee müümist pane mõned neist sisse. Mitte kindlasti kõik ja kohe, aga mõned. Ja harjuta. Kui on tunne, et juba on harjutatud ka, siis… harjuta veel 🙂

Liiga palju head asja pole hea

Ning muuseas, nagu iga asjaga, on ka karismaga võimalik üle pingutada. Genti ülikooli teadurite uuringu järgi on paremad, tulemuslikumad juhid pigem n.ö keskmise karismaga kui üleelusuured karismaatikud. Ehk lihtsamalt: karismaatilisuse kasv on selges seoses tulemuslikkuse kasvuga. Kuni teatud punktini, kus karisma kasvab edasi, ent inimesed, meeskond ei taju enam selle mõju tulemuslikkusele. Veel enam, sageli pööras ülisuur karismaatilisus mõju tulemuslikkusele sootuks negatiivseks. Kus see n.ö magus punkt asub – kui suur karisma on kasulik – on vast pigem iga juhi ja meeskonna omavahelise suhte küsimus.

Jaga:

Veel lugemist