Hea juht on karismaatiline, inimeste inimene, suhtleb vabalt suurte gruppide ees ja sees, osaleb diskussioonides, tal on kohe ja alati olemas oma arvamus. Oskused ja isikuomadused, millega head juhti kirjeldatakse – nii meedias, koolitustel kui rahvasuus – ei jäta kahtlust: hea juht peab olema ekstravert!

Üks minu arvates paremaid eesti soost juhte, keda olen kohanud, töötab ühes rahvusvahelises kontsernis. Tema töökoht pole kahjuks Eestis, vaid Rumeenias. Ja tõenäoliselt see mõne aasta pärast muutub jälle – ta liigub edasi järgmisse riiki, juhtima maailma ühe suurima ja tuntuima kontserni harusid. Tema sõnavõtte pole ma Eesti meedias kohanud, ta ei armasta ka ennast eksponeerida. Tema kõnemaneer on pigem vaikne kui valju, ta räägib pigem vähe kui palju. Ma pole näinud teda tegemas äkilisi otsuseid, pidamas silmade põledes sütitavaid kõnesid massidele või juhtimas koosolekut, kus pea ainsaks kõnelejaks on tema ise. Ent kui ta räägib, siis teda kuulatakse.

 

Kirju, ent tulemuslik meeskond

Tema meeskond on üks kirjumaid – nii vanuseliselt kui kogemuselt – keda juhtkonna tiimides olen näinud. Ja igalühel on seal oma arvamus, mida enda teada ei jäeta, osaliselt ehk ka lõunamaa temperamendi tõttu. Tema kui juhi töö on tulemuslik – mistahes mõõdupuu järgi. Tema juhitud firma teenib korralikult ja on paremas seisus kui n.ö konkurendid kontsernis. Tema inimesed on temaga väga rahul – ta on rahulik, nõudlik ja õiglane. Ta on isikuomadustelt pigem… introvert.

Muuseas, ta pole ainus. Maailmanimedest rääkides – Microsofti asutaja Bill Gates, maailma üks edukamaid investeerimispankureid Warren Buffet, Facebooki asutaja Mark Zuckenberg. Neid on palju. Ja suurema osa nimesid – nii Eestis kui maailmas – me ei kuulegi. Sest nad on introverdid, inimesed, kelle jaoks liigne avalik tähelepanu võib olla pigem häiriv.

 

Uuring introvertsuse ja tulemuslikkuse seose uurimiseks

Kuulan audioraamatuna Susan Caini mõne aasta tagust bestsellerit “Quiet” ja seal on üks hirmus hea uuringu kirjeldus. Adam Grant, Francesca Gino ja David A. Hofmann avaldasid mõned aastad tagasi uuringu tulemused, kus nad uurisid juhtide tulemuslikkust just introvert-ekstravert teljega seotuna. Esiteks – et kas sellel on üldse mingitki seost tulemuslikkusega. Ja teiseks, kui on, siis milline. Nad võtsid luubi alla ühe suure pizzaketi 130 frantsiisipunkti ning uurisid, kas selle juht on skaalal pigem intro- või ekstravert. Ning panid selle siis tulemuslikkuse konteksti. Ja tulemused olid üsna üllatavad.

 

Introverdid on paremad juhid aktiivsetele

Jah, ekstraverdid on paremad ja tulemuslikumad juhid. Ekstravertidest juhtidega frantsiisipunktid tegid keskmisest 16% paremat kasumit. Ent seda ainult siis, kui töötajad olid väheaktiivsed, väheinitsiatiivikad, pigem olid käsutäitjad. Kui töötajad olid aga aktiivsed, pakkusid omi ideid, tegid rohkem ise otsuseid, tegid ekstravertidest juhtide all töötavad müügikohad keskmisest 14% väiksemat kasumit. Ja nende viimaste – aktiivsete töötajatega müügipunktid – puhul olid keskmisest kasumlikumad just need kohad, kus juhiks oli introvert. Seega, introverdid võivad olla paremad juhid, kui inimeste aktiivsus, vastutuse võtmine, initsiatiivikus on see, mida inimestelt eeldatakse. Hmm, remargi korras, näidake mulle organisatsiooni ja meeskonda, kus nendest asjadest ei räägita…

 

Introverdid kuulavad inimesi

Miks siis just introverdid suudavad aktiivseid ja initsiatiivikaid inimesi ja meeskondi paremini juhtida? Nad kuulavad, keskenduvad enam ja on ka tublisti avatumad teiste ideede ja ettepanekute suhtes. Ekstravertsed juhid aga kipuvad vahest n.ö tähelepanu endale virutama, lehvitades meeskonna ees joostes lipuga ja kuulates peamiselt iseennast ja oma juttu.

Seega, kui peaksid meeskonnale juhti otsima ja tahad, et meeskond oleks tulemuslik, siis… Kui on vaja, et inimesed oleks initsiatiivikad, võtaks vastutust, siis võib-olla tasub otsida pigem introverti. Kui aga vaja on juhti inimestele, kes pigem teevad nii nagu öeldakse, siis ekstraverti.

PS Kui tahad ennast testida, kas sa oled pigem intro- või ekstravert, siis leiad lühikese kiirtesti siit

Jaga:

Veel lugemist