Tahad end ja oma elu muuta? Tule koolitusele! Nüüd saad vaid 1-päevase koolitusega elumuutva kogemuse ja, pssst, muuseas, praegu on registreerimine veel eriti soodus ka!

See on hämmastav. Ja jätkuvalt üllatav. Kui palju sarnaste müügilubadustega toimub koolitusi ja müüakse raamatuid. Veelgi üllatavam on see, kui palju inimesi neid lubadusi jätkuvalt usub. Ehk teisisõnu – kui kergeusklikud me oleme! Hämmastav, kui paljud meist usuvad, et oma käitumise, harjumuste muutmine on imeliselt lihtne, lihtsalt kättevõtmise asi ning tuleb vaid leida see “õige asi”, mis avaks kõik chakrad ning… olemegi ennast paremaks inimeseks muutunud.

Päris elus on enda käitumises, hajurmustes muutuse tegemine pagana raske asi. Ja veel raskem on muutuse püsivaks tegemine. Äkki pingutan üle? Proovime. Vasta palun kolmele küsimusele:

  1. Mida sa tahad oma elus muuta?
    See võib olla midagi sellist, nagu kaalust alla, uus töö, või siis ka midagi väiksemat – uus soeng, sohva teise kohta vms.
  2. Kui kaua sa seda oled juba tahtnud?
    Kui mitu nädalat, kuud või aastat oled sa seda tahtnud, võib-olla isegi öelnud endale: no nii, täna on see päev.
  3. Ja kuidas sul selle ettevõtmisega läheb?
    Kaugele sa oled jõudnud, mida ära teinud? Kas suudad panna näpu peale konkreetsele ajale, mil hakkasid seda muutust tahtma ja otsustasid seda teha ja nüüd on see tehtud? Hmm…

Toon muutuse keerukuse ja raskuse coachingu konteksti. Ehk mis on enamlevinud põhjused, kui inimene annab coachingu programmis alla (tuginedes maailma nr 1 juhtide coachi Marshall Goldsmith kogemusele, vürtsitatuna minu enda coachi kogemusega). Kehtib igasuguste muutuseprogrammide puhul.

 

1. Omanikutunde puudumine

“Ma polnud algusest peale kindel, et see asi töötab. Proovisin ja läkski nii, nagu ma arvasin – see oli ajaraisk.”
Üks suuremaid vigu nii coachingu kui muude koolituste-arenguprogrammidega tehakse nende sõnumis: see teeb sind paremaks. See on midagi, mille sa ostad ja siis muutudki. Ent muutuda, otsuseid ja valikuid saab teha ikka ainult inimene ise, mitte programm.

2. Aeg

“Ma ei teadnud, et see võtab nii kaua aega. Ma pole kindel, kas see on seda aega väärt.”
Me tahame tulemusi kohe ja praegu ning samas oleme ilmselgelt üsna kehvad tuleviku prognoosijad. Eriti mis puudutab seda, kui kaua mingi asi aega võtab. Ja harjumuse muutus võtab aega vähemasti kuid (PS Ära palun usu levinud müüti 21 päevast, see on ühe USA reklaamifirma algatatud müüt).

3. Raskus

“See on palju raskem kui ma arvasin. Alustades tundus see palju lihtsam!”
Jällegi üks kummaline asi: me oleme optimistlikumad selle suhtes, kui keerukas üks harjumuse muutus võib olla. Sageli aetakse segamini kaks mõistet: lihtne ja kerge. Harjumuse muutus on olemuselt lihtne (3 nädalas trenni), ent olemuselt väga kaugel kergusest.

4. Segajad

“Ma tõepoolest tahaksin eesmärgi poole liikuda, ent praegu pole lihtsalt õige hetk. Elus toimub palju asju, mul on tööl vaja see projekt veel valmis teha ja… Kui see tehtud, siis hakkan uuesti pihta.”
Elus on segajad alati olnud ja on ka tulevikus. Muutust alustades elame omamoodi illusioonis, et saame teha täpselt seda, mida tahame, millal tahame ja kuidas tahame. Mõistlikum on alustada protsessi teadvustamisega – me ei tea veel, millised segajad ette tulevad, ent me teame, et nad tulevad.

5. Auhind

“Miks ma peaksin edasi rabama? Olen teinud kõvasti tööd, saavutanud oma eesmärgi, aga nähtavat, käega katsutavat tulemust endiselt pole.”
Oled käinud 3 korda nädalas trennis, ent endiselt on 5 kilo ülekaalu. Kuidagi on meid tabanud arusaam, et saavutades ühe eesmärgi tähendab see koheselt ka teiste sihtide saavutamist. Kui juht muudab oma käitumist, siis tähendab see automaatselt x tuhat eurot juurde firma müüginumbrites. On tehtud uuringuid ja tõestatud, et juhtide käitumise muutustel on tugev positiivne seos organisatsiooni pikajaliste eesmärkidega, sh müügi ja kasumiga. Ent ühest ja tugevat seost muutuse ja lühiajalise kasumlikkuse kasvuga pole kahjuks leitud.

6. Muutuse hoidmine

“Kui mul oli coach, siis suutsin asju hästi teha. Nüüd aga olen vajunud taas tagasi endise juurde.”
Eestvedamine, harjumuse muutmine on protsess, mitte olek või koht, kuhu kohale jõuda. Piltlikult öeldes: kui oled jõudnud oma kaalulangetuse eesmärgini, siis ei ole ehk hea mõte “Juhheii!! Olen kohal, avame õlled ja toome pizzad lauda!”.

 

Võib-olla on see hirmutav ja ebameeldiv sõnum: harjumuse muutus on raske! Ent vähemasti on see aus. Ja pealegi, inimesed, kes päriselt tahavad enda käitumist muuta, on valmis väljakutseteks ning ei pea eeldama, et olulise muutuse tegemine on otsekui jalutuskäik lillelisel aasal.

Jaga:

Veel lugemist