Tööle minnakse firma pärast, lahkutakse juhi pärast, ütleb üks sentents. Kuidas oleks kui tööle mineku otsuse teeks lisaks firmale ka juhist tingitult?

Mõned aastad tagasi panid Bob Sutton, mitme hea raamatu autor (tuntuim neist “The No Asshole Rule”) ja juhtimismõtleja ning Guy Kawasaki, endine Apple´i evangelist, samuti mitme hea raamatu autor (tuntuim neist “The Art of the Start”) ja riskiinvestor kokku 10 punkti, kuidas ära tunda, kas su juht on “asshole” (eestikeelne vaste oleks teretulnud, otsetõlge ei anna päris kogu mõtet ehk edasi :-)). Ja sestap ka siis, kas tasub tema juurde ennast pikemalt tööle sättida. Niisiis, abiks internetiavarused, tema praegused-endised alluvad ja Linkedini taolised sotsiaalmeedia keskkonnad, alusta küsimustega:

1. Lakub ülespoole ja hammustab allapoole. “Kuidas juht suhtub tagasisidesse, mis tuleb talle ülevaltpoolt ja mis tuleb talle altpoolt?” Ettevaatust juhtidega, kes õelutsevad allapoole ja samal ajal limpsivad oma ülemuste tagapooli.

2. Ei talu kriitikat. “Kuidas juht talub kriitikat, kui asjalood lähevad keeruliseks?” Ettevaatust inimestega, kes salvavad ise kõvasti, ent kes samal ajal ei talu grammi eestki kriitikat.

3. Lühikese närviga. “Millistes situatsioonides juht kaotab enesevalitsemise?” Ehkki mõnikord on vihastamine ja selle välja näitamine täitsa omal kohal, siis ettevaatust juhtiga, kes alustab sõnumitooja maha löömisest ja jätkab konstruktiivse edasimineku asemel pidurdamatute vihapursetega.

4. Varastab aupaistet. “Kuidas käitub juht siis, kui meeskond on millegi ägedaga hakkama saanud?” Tendents korjata endale aupaistest ja vähendada nii oma meeskonna panust peaks tegema ettevaatlikuks – tegemist on ego-tripiga.

5. Mäda levitaja. “Mida ütlevad juhi kohta tema endised alluvad?” Asshole-juhtidel on sageli ajalugu varasematest kohtadest, kus on tekkinud meeskonna siseseid konflikte. Ja ehkki maailm tundub mõnede erandite näol taluvat (või isegi soosivat) andekaid asshole-juhte, siis ei pea seda sina tegema.

6. Põletaja. “Milliseid meile juht saadab?” Sageli ei suuda inimesed end meili saates tagasi hoida ja kipuvad väljendama end “reljeefsemalt” kui teeks seda näost-näkku. Meil on aken inimese hinge.

7. Maha laadija. “Mis tüüpi inimestega tal koostöö sujub hästi? Ja millistega ei suju?” Asshole-juhid kipuvad mõjuma inimestele enda ümber pigem energiat maha tõmbavana.

8. Kaardihai. “Kas juht jagab kõigiga vajalikku informatsiooni?” Ettevaatust juhiga, kes jagab infot valikuliselt ning hoiab enda käes n.ö trumpe, et neid vajalikul hetkel siis kolleegide-alluvate vastu välja käija. Selline juht ei salli konkurentsi ning on mures oma positsiooni pärast.

9. Ühe-mehe-armee. “Kas inimesed ise valiksid juhi tiimi ette?” Ehkki mõnikord on asshole juhil lisaks veel mitmeid positiivseid omadusi-kompetense, kas need korvavad tema koostöövõimetuse oma tiimiga?

10. “Kuidas reageeriks juht, kui tema lauale ilmub raamat “The No Asshole Rule”?” Ettevaatust, kui vastus on “Peitu!”.

Milliseid küsimusi, omadusi tasuks veel tähele panna, et vältida asshole-juhtide juurde sattumist?

Jaga:

Veel lugemist