Kui inimene saab esmakordselt juhiks, siis pakitakse talle tavaliselt hiiglaslik seljakott, mis kipub inimese selili tõmbama – tee seda ja teist ja kolmandat.

Kirjutasin Äripäeva palvel Juhtimise ajakirja artikli, mida peaks äsja juhiks saanud inimene proovima ehk esimestel päevadel (ja ka hiljem) vältida. Mõnikord on lihtsam mõtestada oma tegemisi juhina selle järgi, mida mitte teha. 5 asja.

Ära otsusta kiirelt, osta endale aega. Esimesel kahel-kolmel kuul sind testitakse. “Tõsta mul palka,” nõuab alluv, “Mida sa kavatsed ette võtta?,” pärib ülemus mingi üldpildis ebaolulise teema kohta. Rahu, ära kiirusta, osta endale vastamiseks aega. Ja jää seejuures endale kindlaks – vajadusel selgita, et otsustamise edasi lükkamine see ei tähenda otsustamatust, vaid sinu soovi teha parim otsus.

Ära ürita olla kõigiga “sõber”. Sa tahad olla juht, ent samas ei taha ära rikkuda häid suhteid endiste kolleegide, nüüdsete alluvatega. Kuid, hei, need kaks ei välista üksteist. Ära koheselt taanda ennast nn päris töö tegemisest, ent ole ettevaatlik, et sa ka teiste eest tööd ära tegema ei hakkaks. Sa ei ole parem ega halvem kui teised, sinu töö juhina on lihtsalt teistsugune.

Ära ole türann. Juhiks saamine tähendab võimu. Ja tähendab ka kiusatust seda võimu kasutada, mida sageli aetakse segi vajadusega ennast kehtestada. Ent hakates sellega liialdama – “mina olen juht ja sa teed nii” – saavutad sa kaks asja: leiad endale kohe hulga vaenlasi, kaotad silmapilk kogu usalduskrediidi, mis sul varasemast on tekkinud.

Ära poe oma juhile. Kuigi see juhiks saamise esimestel hetkedel tundub hea mõte, ebakindlus on kõrgel ja enesekindlus madalal ja sa tahad oma juhile meeldida. Pugedes ja kõigele noogutades võib käivituda järgmine stsenaarium: juht on küll esialgu rahul ja saab kuulata ja imetleda oma tarkust, ent samal ajal tekib tal tunne, et sa ei suuda ise hakkama saada. Kui see tunne süveneb, siis… tead isegi.

Ära pabista, sa ei pea olema juhtimise maailmameister. Sa ei pea teadma juhtimise teooriaid, olema superjuht mistahes juhtimise valemi või mudeli järgi. Võta parem üks asi, üks juhtimise ülesanne korraga ja lahenda ära. Ja mine edasi. Juhiks kasvatakse eelkõige läbi kogemuse.

Jaga:

Veel lugemist