Suurem osa tänapäevasest juhtimistarkusest on pärit spordist. Sestap, kui seal juhtub midagi erakordset, tasub tähele panna ja uurida, mis on selle taga. Värske näide NBAst, Oklahoma City Thunder´i võidumarsist.

Oklahoma City Thunder´i meeskonna peadpööritavast edust kirjutab ERR – sel aastal on meeskond parima võiduprotsendiga meeskond ning autsaiderist on saanud liiga absoluutne eliit. Ja veel mõni aasta tagasi oli tiim liiga peksupoiste seas. Ja seda on nad teinud mängijatega, kes sugugi pole kõik superstaarid ning rahakotiga, mis jääb suurklubidele tublisti alla. Artiklit saad täismahus lugeda siit. Lühidalt allpool aga olgu välja toodud mõned meeskonna peamänedzheri Sam Presti põhimõtted meeskonna nullist üles ehitamisel. PS suured tänud Rihole, kes artiklile tähelepanu juhtis – see on puhas kuld!

Järgi kindlalt enda eesmärgiks võetud põhimõtteid.

Presti on korduvalt meedias välja öelnud, et Thunderi organisatsioon tahab üles ehitada noort meeskonda, kes saab ühiselt kasvada ja areneda ning kogu see tee nõuab distsipliini ja järjekindlust. Presti üks lemmik põhimõtteid on see, et mängijad, treenerid ja klubi juhtkond peab suutma kontrollida neid asju, mida saab kontrollida – juhusele ja õnnele lootma jäädes reeglina edu ei saavuta.

Hangi meeskonda staarmängija, kelle ümber ülejäänud tiim ehitada.

Skeptikud on arvamusel, et Presti ei saanud Kevin Duranti suguse mängijaga draftis orki lennata, sest noormehe piiritu talent oli juba ülikoolis kõigile näha. Samas Portland Trail Blazers otsustas draftis 1. valikuga võtta keskmängija Greg Odeni, kelle profikarjääri on rikkunud arvukad vigastused. Siiski tuleb tõdeda, et Duranti valimine 2007. aasta draftis oli Prestile ilmselt üks riskivabamaid otsuseid üldse Thunderi meeskonna ehitamisel. Peaaegu 210 cm pikkusest väikese ääre kohal mängivast Durantist on praeguseks saanud NBA üks kõlavamaid nimesid ning alles 23-aastasena on ta võitnud juba kahel hooajal skoorikuninga tiitli.

Vali meeskonnale sobiv treener.

Presti üks väheseid valesamme oli esialgne peatreeneri valik, kui noori mehi palgati juhendama P.J. Carlesimo. Pärast 20 võiduga hooaeg Seattle’is ja uue hooaja 1-12 algust ülendati peatreeneriks senine abitreener Scott Brooks, kelle natuur sobis noore võistkonna etteotsa äärmiselt hästi. Brooks hindab üle kõige kaitsemängu ning on oma mängijatega hea suhtleja ning pallurid austavad teda. Küll on paljude ekspertide arvates Thunderil vaja NBA tiitlini jõudmiseks astuda veel üks väike samm ning tuua mingil hetkel klubi etteotsa kogenum treener, kui seda on Scott Brooks.

Kogu draftivalikuid ning ehita meeskond üles draftist hangitud õigete mängumeeste abil.

NBA meeskonna ülesehitamise võlu drafti abil seisneb selles, et meeskonda satuvad kokku näljased noormängijad, kellel on uustulnuka palgaga lepingud ning mehed on tahtmist täis, et ennast tõestada ja läbi lüüa. Samuti on noori mängijaid kogenud veteranidest lihtsam mingi konkreetse mängustiili järgi voolida. Drafti abil meeskonna arendamine nõuab aga aega ning on setud suurte riskidega, sest mängijate valikuga ei ole just kerge täppi panna.

Thunderis on asi sujunud suuresti tänu Presti kannatlikkusele ja oskusele talendikaid mängijaid varakult ära tunda. Presti koostas San Antonio Spursis ametis olles ka mängijate skautimisel kasutatava andmebaasi, mis hindab erinevate statistiliste ja analüütiliste näitajate abil noormängijate kasulikkust. Seega pole mehe edukas ajalugu draftides mitte juhus, vaid raske töö vili.

Hoia kontrolli alla mängijate palgad ning püsi alla palgalimiidi.

Rahaliste vahendite kontrolli all hoidmine on võimaldanud Prestil läbi aastate teha mitmeid üllatuslikke tehinguid, mis on meeskonnale kokkuvõttes kõvasti kasu toonud. Näiteks šveitslasest kaitsespetsialisti Thabo Sefolosha hankimine Chicago Bullsist ja mängujuht Eric Maynori hankimine Utah Jazzist said teoks just tänu sellele, et klubil oli vajalikul hetkel vaba palgaraha.

Presti põhimõtetega ei sobi kokku vabaagentideturul suure rahaga laiamine, sest mänedžer soovib, et meeskond kasvaks koos. Samuti on Thunder igal suvel vabaagentideturul jäänud pealtvaatajaks seetõttu, et oma seni uustulnuka palgataseme järgi tehtud lepingutega mänginud staaridele on vaja järk-järgult pakkuda uued kopsakad tehingud. Kevin Durant ja Russell Westbrook on oma hea mängu eest praeguseks juba pika ja tulusa kontrahti Thunderilt saanud. Järgmistel aastatel peab Presti suutma leida lahenduse, mida teha James Hardeni ja Serge Ibakaga, kes ilmselt samuti on varsti õigusega nõudmas suurt raha.

Hinda mängijatevahelist keemiat üle kõige.

Thunderi noormängijad saavad hästi läbi ka väljakuväliselt (kuigi USA meedia on korduvalt üritanud leida väidetavat tüli Duranti ja Westbrooki vahel) ning mehed on kõik äärmiselt suure töötahtega. Näiteks korraldasid Thunderi mängijad NBA tööseisaku ajal omaalgatuslikult mitmeid treeninglaagreid, kuhu pea kõik pallurid vabatahtlikult ka kohale tulid. Sellise töökultuuri hoidmiseks palus Sam Presti näiteks tänavuse hooaja alguses meeskonnaga mitte liituda tagamehel Nate Robinsonil, kes lõpuks lahti lasti, sest mehe iseloom ja käitumine ei sobinud lihtsalt klubi visiooniga kokku.
Praegusel hetkel on Thunder võiduprotsendilt NBA põhihooaja parim meeskond ning ekspertide arvates on klubi jõudnud nüüdseks ka sellisele tasemele, mis lubab mõelda finaalipääsust ning miks mitte ka tiitlist.

Jaga:

Veel lugemist