Stress

Hea tuttav kirjutas Facebookis: „Mis asi see aasta lõppudega on? Igal aastal sama jama. Justkui elu saaks otsa – kõik asjad tuleb kõikidel veel korda ajada kindlasti enne 31.detsembrit.“

Mida siis võiks enne aasta lõppu päriselt teha? Olen täheldanud, et inimestele, sh mulle endale meeldib mõnikord ideid saada numbrite ja tähtedega tähistatud lõplike loetelude kaupa. Niisiis:

„5P tee ehk  5 asja, mida sa Pead enne aastavahetust tegema“

Pidurda. Lõpeta jooksmine. Nüüd. Praegu. Kujuta ette, et oled näiteks külmavangis kodus, sinu telefoni aku on tühi, laadija kadunud ning arvuti ja internet lõpetasid omavahel suhtlemise. Esimesel päeval oled tõenäoliselt kole närvis, katsetad iga pooltund, kas internet on tagasi, kas äkki on telefoniakus veel paar elektroni uitamas. Teisel päeval üritad hommikul ja keskpäeval sama. Ent loobud kiiresti. Kolmandal päeval enam ei ürita. Neljandal päeval leiad laadija, saabub internet, tormad maailmaga kontakteeruma ja … avastad, et õieti midagi pole oluliselt muutunud. Lihtsalt oled lärmist mõni aeg kõrval olnud.

Võtmeküsimus pole see, kuidas ilma suhtlemata hakkama saada, vaid see, kuidas sellest lärmist eemale saada. Pidurda.

Puhasta. Oma pea, mälu. Igatsorti jamast, mis sinna on kogunenud: meenutused ebaõnnestumistest, sellest, mida tahtnuks saada ja mida ei õnnestunud saavutada, sellest, et keegi ütles sulle halvasti või et mõni ei kohelnud sind hästi. See on minevik, seda ei saa enam muuta.

Tead ju lugu zen-õpetlasest ja tassist teest? Õpetlane valas külalisele, kes tuli uusi teadmisi otsima, teed, kuni see üle tassi ääre hakkas solisema. Jahmunud külalisele ütles õpetlane midagi seesugust: ma ei saa sulle õpetada midagi uut enne, kui oled vana sealt välja visanud. Puhasta.

Paita. Tee pai, kiida inimesi. Ütle neile aitäh. Kiitus on ainus, mis viib edasi. Kui laps õpib jalgrattaga sõitma, siis pole tal kasu sellest, kui keegi räägib, kuidas see teoreetiliselt käib. Alguses ta kukub (ja väga tõenäoliselt kukub), siis on tal vaja enesekindlust, tuge ja jõudu jätkata. Kiitus on tugi ja annab jõudu. Ja kummalisel kombel annab jõudu nii sellele, keda kiidetakse, kui ka sellele, kes kiidab. Tehes teisele pai, teed sa tegelikult endale pai. Paita.

Pidutse. Astu rutiinist välja. Tunne ennast hästi sõprade seltsis, keda pole ammu näinud. Kreeka filosoof Epikuros ütles: kõikidest andidest, mille põhjal võime loota õnnelikku elu, on sõprus kauneim. Sest meid aitab eelkõige teadmine, et nad on valmis aitama. Ja kui oled juba sõprade, omade seas … lase minna, pidutse.

Puhka. Lõdvestu. Inimene vajab vaheldust. Keskendu millelegi, mida igapäeva rutiinis ei tee: koo salli, vooli kruus, loe (lõpuks!) üks hea raamat lõpuni, kokka, mine jooga trenni, metsa jalutama. Mida iganes. Võti ja tee stressi juurest rahu juurde pole mitte üha täiuslikum ajajuhtimine, vaid oskuslik energia juhtimine (ajajuhtimine on osa sellest). Siinkohal väga hea raamatu soovitus: Täiusliku pühendumise jõud. Puhka.

Veel P-sid?

Jaga:

Veel lugemist