Vaatasin Foorumi saadet, mis tekitas kahetisi tundeid. Ühest küljest imestust, kuidas mõnel poliitikul on ikkagi võimalik niimoodi terve saade läbi teha, et kordagi pole vaja kuulata, mida teine saates osaleja räägib. Ja teiseks tunne, et olukorra tõsidus majanduses pole veel kõigile kohale jõudnud, ikka veel esitletakse oma parteiprogrammilisi teese. 

Aga et mitte jääda veel ühe “ärapanija” rolli, tekkis ka üks idee. On selge, et otsus kärbete kohta peab olema pragmatismist lähtuv. See tähendab, et poliitilistel lubadustel ja milleliganes, millel on veidi valimiste ning poliitikahõngu juures, pole kärbete tegemise juures enam kohta. Küsimus on selles, kuidas vältida kollapsit ja devalveerimist ehk kõiki puudutavat sissetulekute langust.

Sestap ei olegi poliitikutest koosneb koalitsioonikuuik ehk käärikomisjon äkki parimad otsustajad, kust ja kui palju võtta. Sest nende pilk võib olla hägune peamiselt kahel põhjusel – esiteks, nemad on selle jama, mida kärpida, ise kokku kirjutanud ja raske on maha tõmmata teemat, mille ise oled sinna pannud. Ja teiseks hägustab silmavaadet kahed tulevad valimised sel aastal. 

Ettepanek. Kuuik võiks neljapäeval võtta, vähemasti enne lõplike otsuste tegemist, mõneks tunniks enda juurde mõned nutikamad ja enam asjatundlikumad inimesed, kellel kasvõi oma ideid testida. Ning parimal juhul lasta neil oma ettepanekud teha ja neid siis ka järgida. Miks mitte ei võiks Laar, Tsahkna, Ansip, Pentus, Nestor, Padar võtta homme sparringupartneriks Neivelti, Raasukese, Pajula, Lauri ja Krafti. Ja koosolekut juhatama, et osalejate egod oleks piisavalt taltunud, konkreetset juttu armastava vanameister Jüri Krafti. 

Lisaks paremale sisule oleks otsustel sellega tugavam emotsionaalne tugi – Anvar Samosti väitel, et kärpeid teevad “suvalised inimesed”, oleks vähemasti üks jalg alt löödud.

Jaga:

Veel lugemist