Meenub üks värvikas oleng aastate tagant, kus toonased Ühispanga ja Tallinki juhid korraldasid Äripäeva inimestele Tallinki laevadel korraliku, kuidas öeldagi, ürituse. Üritus toimus justnimelt laevadel, täpsemalt kahel laeval – kui ühel laeval õhtuprogrammi parem osa läbi sai, siis hoiti teisel laeval niikaua programmi algust, et peremehed koos külalistega esiritta saaksid istuda. Puudust ei tuntud millestki.

See juhtum meenub mulle üsna sageli, kui loen ajalehest artikleid majanduslangusest ja kokkuhoiust. Ning pea iga kord tekib pähe küsimus – kokkuhoid, arusaadav, koondamised, investeeringute edasilükkamine, pisikulude ülevaatus. Küll aga ei ole ma juhtunud lugema sellest, kas ja kuidas tippjuhid kokku hoiavad. Kas nad vähendavad ka enda hüvesid või äkki suisa külmutavad ka enda palga? Et juhi palga määrab omanik, siis ehk vähemasti teevad ettepaneku enda palga külmutamiseks?

Väidetavalt maailma kõige kallim auto 1930 aasta Bugatti Type 41 Royale.
Väidetavalt maailma kõige kallim auto 1930 aasta Bugatti Type 41 Royale.

Tegemist on kõige lihtsama juhtimisvõttega – enda isikliku eeskujuga. On naeruväärne rääkida tõsiselt vajadusest kulusid kokku hoida, kui tippjuht jätkab ülikalli autoga piiramatu kütuselimiidiga kallitesse restoranidesse lõunale sõitmist ning soetab tagatipuks uusima mobiili ning arvutmudeli. Ma ei tea, pole sellist juhti veel kohanud, aga kipun arvama, et ega see väga haruldus Eestis ka pole.

Ise isiklikku eeskuju näidates, avalikult endale seotud piirangutest teada andmise mõju on lihtne – me oleme koos selles jamas. Ja me läheme koos sellest jamast läbi. Muidugi ei peaks juht oma palka n.ö sotsiaalsele survele järele andes võrdsustama liinitöölise omaga. Kuid avalikult välja öeldud piirang iseendale on parim eeskuju, mida juht kulude kokkuhoiu perioodil saab näidata.

Seega. Juht:
kas sinu kütuselimiit väheneb?
kas sinu mobiililimiit väheneb?
kas vahetad liisinguauto odavama vastu?
kas loobud ametiautost?
kas jätad uue kalli arvuti ostmata?
kas külmutad või palud külmutada oma palga?
kas …

Sõnaga – tee midagi, millest paistab, et sulle läheb ettevõte ja inimesed korda ning oled valmis oma isikliku tüki sisse panema. Ja ütle seda avalikult.

Siin on ka üks lisanüanss. Nimelt arvavad firmade juhid, kummalisel kombel ka mitmed börsifirmade juhid, et nende palk ja hüved peaks olema saladus. Arvan, et praegune keeruline olukord on parim aeg selle arvamuse muutmiseks. Ja kui sa ei taha oma palka öelda, ütle siis osakaal, mille sa külmutad. Sõnaga, tee midagi. Sest sa saad sellest jamast välja ainult nendesamade inimestega, kellele sa eeskujuks oled.

Jaga:

Veel lugemist