Olin mõned tunnid arvutist eemal ja ennäe uudist, USAs lähevad aktsiad koha avataval börsil ilmselt mühinaga üles. Tänane hommik aga saabus hoopis selle uudisega, ehk teisisõnu masendus ja hala. No nuta või naera. Kui hakata oma emotsioone uudiste meeleolust otsima, siis on infarkt kiire tulema. Seejuures pole oluline, kummale poole see NYSE või Nasdaq või ?? (mis selle Tallinna börsi nimi on?) parajasti liigub.

See tuletas mulle aga meelde hoopis teise loo, müümisest ja müügist. Käisin mõned päevad tagasi Tartus, mis oma elutempoga on Tallinnale päris mõnus vaheldus. Tee peal kuulasin aga müügiguru Shamus Browni müügijutu plaate. Palju häid mõtteid, soovitan soojalt ka neile, kellel müügiga pole pistmist vaja teha. Aga üks neist mõtetest siis: kaks kundet, inimest. Üks neist on sinuga üsna kiiresti päri ning kiidab sinu jutule muudkui takka ja teisega tuleb veel tublisti “tööd” teha. Kumb on tõenäolisem ostja? Brown väidab, et pigem teine. Ja põhjus: tõenäoliselt pole esimesel midagi kaotada, sõna otseses mõttes. Teine aga tahab oma raha eest korralikku asja ning pole nõus seda niisama esimese tunde peale mängu panema.

Muuseas, mulle tundub, et sama asi võib kehtida ka inimeste ja arvamustega. Kiiresti kipuvad sinuga nõustuma need, kellel, hmm, pole arvamust (kui selline asi on üldse võimalik?!). Ning toredasse diskussiooni (mis võib lõppeda ka sellega, et mõlemad jäävad oma arvamuse juurde) satud pigem inimesega, kellel on oma nägemus ja kes seda ka ei häbene välja öelda-näidata.

Jaga:

Veel lugemist