Sain selle nädala emotsionaalse obaduse neljapäeval, ekskolleegide valmistet Äripäeva esiküljelt. Pealkiri sedastab: 500 päeva kannatust. Artikkel ise on siin Seega, milline suurepärane võimalus masohhismiks! Ja neile, kes ei taha kannatada – teile on antud 500 päevane edumaa!

Aga vaatame veidi, kuidas see 500 päevane kannatuse periood ikka tekkis ja kui tõsiselt tasub seda võtta. Küsimustele saab vastuseid, kui mõtleme kahele asjaolule:

Esiteks, mis paneb meid arvama, et Andres Lipstoki juhitud keskpanga analüütikud on sel korral täpsemad, kui siis, kui nad prognoosisid tänavust majanduskasvu või kui nad tegid prognoose kevadel? Vahe kevadise ja praeguse prognoosi vahel on päris tuntav. Minu jaoks on vastus lihtne: mitte miski. Prognoose teevad analüütikud ikka minevikku vaadates ning hetkel on nad arusaadavalt pessimistlikumalt meelestatud. Mis aga ei tähenda, et see tulevik ka täpselt nii tume või hele on, nagu nad ennustavad.

On ka päris kindel, et kõik, kes on vähegi kursis, mis asi on majanduskasv ja kuidas ta võiks tekkida, on täpselt sama head prognoosijad, kui keskpanga (või mistahes panga-institutsiooni) hästi makstud analüütikud. Selle tõestust pole kaugelt vaja otsida – vaadake nii Äripäevas kui Postimehes ilmunud prognooside ja tegelikkuse võrdlusi. Kaunis sageli on täpsemini pihta pannud, justnimelt pihta pannud, hoopis ajakirjanikud, kellel pole kasutada keerulisi mitme muutujaga võrrandeid. Seega, olgu prognoosija palk ja ettevalmistus kuitahes hea, väga oluliste ja mõjukate sündmuste prognoosimisel on kõik enam-vähem sama targad. Või rumalad.

Ja teiseks, kannatuse tekkimisest. See on tekitatud lugu, narratiiv, millel pole sellega, mis juhtuma hakkab, midagi ühist. Keskpanga analüütik arvutas, minevikule tuginedes, välja, et majandus ei kasva 5 kvartalit, Lipstok võimendas seda. Ning siis tegi Äripäev sellest stoori, narratiivi, ühe väga usutava loo: konkreetne number, seda ütlemas väga tõsiseltvõetav allikas, sees emotsionaalsed sõnad nagu “kannatus” jne. Professionaalselt tehtud!

Ning nõrgema närviga inimesed võivad seda tõsiselt võtta. Ja sellele vastavalt käituda: korralik kannatus tähendab ju seda, et midagi suurt ette ei tohiks võtta, vaid kulusid tuleb kõvasti koomale tõmmata … ning kiiver pähe ja kaevikusse ootama. Sest ega enne 500 päeva pole ju mõtet nina välja pista. Jabur, antagu andeks, see on lihtsalt jabur!

Kuid, nagu ikka, igal mündil on kaks külge – avers ja revers. Ning kes ei soovi kannatada, neile on keskpanga ja Äripäeva poolt antud edumaa. Kasutage seda!

Jaga:

Veel lugemist