Kui mitu inimest sinu meeskonnas töötab? 5? 10? 20 inimest? Kummalisel kombel võib just inimeste arv, olenemata inimeste hoiakutest, oskustest, teadmistest, olla see põhjus, miks meeskond ei tee sellist tulemust, nagu võiks.

Bob Sutton (pildil), mitme suurepärase raamatu autor (viimatine “Scaling up Excellence“) ning Stanfordi ülikooli professor võtab oma blogis kokku sellealased uuringud. Ja väidab, et suurtes meeskondades on tulemuslikkus tublisti väiksem kui võiks, sageli tekitab suur inimeste arv keskmisest enam konflikte ning nõrgendab ka inimeste vahelisi sotsiaalseid sidemeid. Kui palju siis peaks meeskonnas inimesi olema? Kuus-seitse, plus-miinus kaks, ütleb Sutton.

Sutton viitab hiljuti manalateele läinud kolleegi J Richard Hackmani ligi 50 aastat kestnud uuringutele, mille järeldus oli: enamike ülesannete jaoks on parim meeskonna suurus 4-6 inimest, üheski meeskonnas ei tohiks olla rohkem kui 10 inimest. Ja probleemid tulemuslikkuse ja inimeste vahelistes suhetes kasvavad meeskonna kasvades eksponetsiaalselt (ehk väga-väga kiiresti :-)).

Probleemide kasvu põhjused suuremates meeskondades on eelkõige inimestele pandavas n.ö kognitiivses koormas. Enamik meist suudab luua häid ja sisukaid suhteid 3-4 töökaaslasega. Ent kui meeskond kasvab, siis iga liige on sunnitud üha rohkem aega pühendama suhetele (ja vähem aega tööle endale) ning kiiresti kasvab ka võimalus arusaamatusteks, vigadeks. Ning samal ajal nõrgeneb ka meeskonna liikmete omavaheline side – sest iga liige peab oma tähelepanu jagama ennast enamate inimeste vahel. Ja jällegi – kui side nõrgeneb, kasvab võimalus destruktiivseks käitumiseks.

Näiteid päriselus? Võta näiteks õhtusöök. Tavapärane ja mõnus restorani õhtusöögi inimeste arv on 4. Vestlus püsib ühtsena, inimesed suudavad vestlust jälgida, selles osaleda, ühiselt asju arutada. Nüüd kujuta ette õhtusööki 15 inimesega. On paratamatu, et vestlus laguneb gruppidesse, väiksematesse tiimidesse. Või siis räägivad 1-2 inimest ja teised on lihtsalt vait 🙂

Näiteid ja uuringuid on veel (saad neid lugeda siit). Ent iva on lihtne: kui sul on suur meeskond, kelle tulemuslikkus tervikuna võiks olla parem, kes kaklevad omavahel ning suurt üksteisest ei hooli, siis ehk on mõistlik mõte teha meeskond väiksemateks meeskondadeks. Ehk selle asemel, et pidevalt joosta meeskonnas tuld kustutamas, konflikte silumas ja inimeste probleeme lahendamas, tasub proovida midagi nükke taolist – proovida kaudsel moel konflikte lahendada ja tulemuslikkust tõsta. Ehk lühemalt – tee oma meeskond väiksemateks meeskondadeks.

Jaga:

Veel lugemist