Tõeline väljakutse juhtidele ei seisne praegu üha efektiivsemate tootmis-, müügi-, administreerimise süsteemide väljatöötamises. Suurim peavalu pole odavamate sisendite leidmine või kulude kokkuhoiuprogrammi koostamine.

 

Hallide ajurakukeste isand - Hercule Poirot.
Hallide ajurakukeste isand - Hercule Poirot.

Täpsemalt, jah, need on asjad, millega peab tegelema. Tingimata. Ent ettevõtte ellujäämise koha pealt on oluline nende kõigiga tegeldes iga kord tõsta lauale veel üks küsimus: kuidas leida ja hoida ja kasvatada oma inimestes tööindu. Ükski struktuurimuutus ise ei taga edu, ükski kokkuhoiuprogramm ei garanteeri ellujäämist. Seda saavad teha ja teevad ainult inimesed, kes muutuses osalevad.

 

Seega, kuidas töötajaid muutustepaadis hoida? Ja kindlasti mitte ainult hoida, vaid kuidas tuua nad ka aerude juurde ning innustada koos tõmbeid tegema?

Juhtidel on viimane aeg muutuda kirglikeks detektiivideks. Hagija järjekindlusega Colombo´deks, hallide ajurakukestega Poirot´deks, terava ninaga Sherlock`iteks. Ja hakata otsima ja leidma ning tähistama kõiki võite, ka kõige väiksemaid.

Sellest, mis varem oli igapäevane tavaline pisitehing, räägitakse nüüd kõigi ees hommikusel koosolekul. Selle puhul, mis varem oli firma nädalakäibe suurune tehing, teeb ülemus tegija ees avaliku kummarduse koos pudeli shampusega. Varasema kuukäibe suurune tehing tähendab aga tunnustust kogu firma ees, koos kõigi sinna juurde kuuluvaga.

Tunnustuse ja kiituse ning tähistamispõhjuste otsimine saab olema firmajuhi üks põhiülesandeid. See süsteem saab olulisemaks, kui uus struktuurimuudatus või punase pastakaga kulude kärpimine. Sest tunnustus ja kiitus on ainus, mis inimesi enam panustama innustab.

 

Järjekindluse sünonüüm Colombo.
Järjekindluse sünonüüm Colombo.

Niisiis. Kuidas sinu firmas/meeskonnas võite tähistatakse? Kas kiitmine ja võitude tähistamine on teil pigem juhuslik või süsteemne? Kuidas teha nii, et sa saaksid teada kõikidest võitudest kohe, kui need koju tuuakse? Kui sa võidaksid maailma parima kiitust jagava juhi tiitli, siis mille eest nad sulle selle tiitli oleks andnud?

 

Ja siis.. Kes sinu firmas/meeskonnas viimati tavarutiinist erineva kuitahes väikse tulemusliku tükiga hakkama sai? Kas sa juba kiitsid teda?

Jaga:

Veel lugemist