Täna teatas Oliver Kruuda meediafirma Kalev Meedia, eet paneb esmaspäevast kinni kõik oma paberil ilmuvad trükised. Teiste hulgas lähevad hingusele Just, Ärielu, Sporditäht. Seda on Kruuda poolt meedieksperdiks ja turundusguruks ülendatud Alar Pink põhjendanud trükimeedia nõrkusega, investorite puudusega ja üldse halbade aegadega. Jutt õige, aga kahjuks pooltõde. Päris põhjus on kuskil nende asjade taga.

Arusaadavalt on reklaamiraha trükimeedias tublisti vähem kui varem ja kukkumine on olnud ränk. Ent nii kummaline kui see ka pole, on kukkumine olnud ränk ainult teistele. Sest Kalev Meedia väljaannetes pole nende Kruuda omanduses olemise ajal, ei headel, veel vähem halbadel aegadel korralikult raha olnudki. Miks? Sest Kruuda pole hoolinud sõltumatu meedia põhiväärtusest – usaldusväärsusest, sellest, et tegemist on ainult lugeja huvides tegutsevate väljaannetega.

Eelkõige pean siin silmas Kalev Meedia n.ö kvaliteetajakirjandusele pretendeerivaid tükke – ajakirjadest Ärielu, telekanalit, veebikülge. Sest Kruuda ja tema käsundusohvitser Pink on ka avalikult teada andnud, et teevad oma uudiseid ja lugusid hoopis teistest kriteeriumitest lähtuvalt – positiivsusest ja ühiskonda edasiviivalt. Viimane on aga sagedasti tähendanud kummalisel kombel pea täielikku kattuvust Kruuda isiklike (äri)huvidega. Seega, ühiskond tähendab sisuliselt Kruudat ja tema ärihuvidega seotud poliitikuid, eelkõige talle olulisi tehinguid toonud Keskerakonda ja Edgar Savisaart?

Niisiis – ajakirjanduse põhiväärtuse vahetamine isikliku ärihuvi vastu pluss olematu müügitöö pluss arrogantne võhiklikkus meedia tegemisel võrdub 100 tööta inimest tänaval ning kümned miljonid (praegu veel ainult kümned) kroonid tuulde visatud raha.  

Hmm, huvitav, kokkuhoiust rääkides, kas keegi ajakirjanikest on juba Alar Pinkilt küsinud, mis on saanud Porche´st?

Jaga:

Veel lugemist